BiH
0

BiH primljena u Vijeće fondacije Ženevskog centra za sigurnosnu politiku

FENA
Bosna i Hercegovina je danas primljena u članstvo Vijeća fondacije Ženevskog centra za sigurnosnu politiku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sastanku Vijeća fondacije Ženevskog centra za sigurnosnu politiku, u ime BiH, prisustvovala je ambasadorica BiH u Švicarskoj Jasmina Pašalić i tom prilikom zahvalila Centru za dosadašnju vrlo kvalitetnu obuku bh. kadrova. Ona je prisutne informirala i o najznačajnijim dešavanjima i poduzetim reformama u oblasti sigurnosti u BiH.

Ženevski centar je međunarodna fondacija ustanovljena 1995. godine u okviru švicarskog doprinosa programu Partnerstvo za mir. Njegova primarna aktivnost se odnosi na trening diplomata, vojnog osoblja i državnih službenika u oblasti evropske i međunarodne sigurnosne politike.

Svake godine više od 200 sudionika iz 40 zemalja učestvuje na različitim kursevima. U cilju promocije dijaloga u oblasti sigurnosti Centar organizuje različite seminare i konferencije.

Kurseve, što ih je organizirao Ženevski centar za sigurnosnu politiku, dosad je pohađalo oko trideset diplomata i predstavnika odbrambenih struktura iz BiH.