BiH
0

BiH primljena u Međunarodnu organizaciju frankofonije u svojstvu posmatrača

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je 23. oktobra 2010. godine, na Samitu Međunarodne organizacije frankofonije (l'Organisation internationale de la Francophonie – OIF) koji se 23. i 24. oktobra 2010. godine održava u švicarskom Montreauxu, primljena u Međunarodnu organizaciju frankofonije u svojstvu posmatrača, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, koji predvodi delegaciju BiH na Samitu, zahvalio se, u govoru koji je održao nakon objavljivanja odluke, na pozivu našoj zemlji da postane zemlja posmatrač u OIF, naglasivši da je našoj zemlji ukazano veliko povjerenje koje će nastojati da istinski opravda. Istakao je da status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije za BiH znači pridruživanje porodici država, koje dijele jednake vrijednosti i sarađuju u domenu politike i ekonomije, istovremeno šireći kulturnu i lingvističku raznovrsnost u svijetu, te da je naša zemlja odlučna da doprinosi promociji univerzalnih vrijednosti u svijetu i, na principima partnerstva, jačanju prijateljstva i saradnje sa drugim zemljama.

Učešće u aktivnostima Frankofonije i otvaranje novih prostora kulturne saradnje, Bosni i Hercegovini omogućava afirmaciju sopstvenih kulturnih identiteta, multietničkog društva i harmonije različitosti. Ocijenio je da u današnjem globaliziranom svijetu, multilateralne organizacije daju izuzetan doprinos očuvanju mira, sigurnosti, prosperiteta i prijateljstva među državama i narodima, u čemu BiH želi nastaviti i intenzivirati svoje aktivno učešće.

Ministar Alkalaj je naglasio da je BiH u post-ratnom periodu provela mnoge reforme, u cilju poboljšanja i unapređenja svog političkog i ekonomskog sistema. Postala je članicom mnogih međunarodnih organizacija i institucija i aktivno sarađuje na međunarodnoj sceni, te posebno istakao da je BiH prošle godine izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnost Ujedinjenih naroda za period 2010.-2011. godina, što predstavlja jedan od najznačajnijih iskoraka naše zemlje na međunarodnu političku scenu i potvrdu njene snažnije vanjskopolitičke pozicije u svijetu. Dodao je da Bosna i Hercegovina želi da prezentira svoju odgovornu i kreativnu ulogu u svijetu, kako bi doprinosila rješavanju sve većih problema današnjice, koji ne poznaju granice i koji se moraju rješavati na svim nivoima.

Također, naglasio je da BiH u potpunosti podržava promociju ljudskih prava i fundamentalnih sloboda za sve ljude, te se kao članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda zalagala za promociju prava ljudi da žive slobodno bez straha i sa dignitetom, sa jednakom mogućnošću da uživaju sva prava i potpuno razviju svoj ljudski potencijal, posebno naglašavajući važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, što će nastaviti da čini i u budućnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je, imajući u vidu potrebu daljnjeg učvršćivanja i jačanja vanjskopolitičke pozicije BiH u svijetu, unapređenja percepcije o BiH kao partnera i važnog sagovornika u svijetu, kao i otvaranja novih kanala saradnje u cilju isticanja ekonomskog potencijala, iniciralo i provelo aktivnosti na učlanjenju BiH u Međunarodnu organizaciju frankofonije u svojstvu posmatrača, te je na osnovu odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnijelo zvaničnu aplikaciju za posmatrački status 22. aprila 2010. godine.

Međunarodna organizacija frankofonije je politička organizacija i predstavlja jednu od najvećih lingvističkih zajednica u svijetu, kao i sredstvo dijaloga kultura, saradnje i pomoći, instrument demokratizacije društva, ljudskih prava i način međusobnog obogaćivanja u razmjeni znanja i iskustava. Organizacija danas broji 70 zemalja članica i vlada (56 zemalja članica i 15 zemalja posmatrača) koje zajedno predstavljaju jednu trećinu država članica Ujedinjenih naroda i populaciju od preko 870 miliona ljudi.

Govorna zona francuskog jezika obuhvata oko 19 % svjetske trgovine robama, a francuski je službeni jezik u 32 zemlje. Francuski jezik je drugi najšire rasprostranjen jezik u EU i drugi najčešće govoren strani jezik u EU. OIF ima status posmatrača na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a. Francuski je zvanični jezik Evropske unije, ali i brojnih drugih organizacija kao što su OUN, Vijeće Evrope, NATO, Međunarodni olimpijski komitet, Crveni krst i UNESCO.