BiH
0

BiH primila zahtjev za izvršenje zatvorske kazne Miroslava Kutle

SRNA
Miroslav Kutle
Miroslav Kutle
Ministarstvo pravosuđa BiH dobilo je zahtjev Županijskog suda u Zagrebu za izvršenje kazne od dvije i po godine zatvora izrečene kontroverznom hrvatskom biznismenu Miroslavu Kutli zbog privrednog kriminala, prenose hrvatski mediji.

Zamjenik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje rekao je da će zahtjev iz Hrvatske posredstvom Ministarstva pravde Federacije BiH biti proslijeđen nadležnom sudu.

"Kutle ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu i slijedom te činjenice za njegov slučaj nadležan je Kantonalni sud u Sarajevu", dodao je Sladoje.

Prema uobičajenoj proceduri, Kantonalni sud će zakazati raspravu na kojoj će saslušati stavove tužilaštva i Kutline odbrane i nakon toga donijeti odluku o priznavanju kazne izrečene u Hrvatskoj ili eventualno o njenom smanjenju. 

Prema odredbama međudržavnog sporazuma nije moguće izreći veću kaznu od prvobitne. 

Predmet Miroslava Kutle dostavljen je BiH u skladu sa odredbama međudržavnog sporazuma koji predviđa uzajamnu pomoć u izvršenju krivičnih sankcija u slučaju osoba koje zloupotrebljavaju institut dvojnog državljanstva.

Na osnovu tog sporazuma do sada je na izdržavanje kazne upućen Branimir Glavaš koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen zbog zločina u Osijeku. 
Kutlu je pravosnažno na dvije godine i osam mjeseci zatvora u septembru 2010. godine osudio Županijski sud u Zagrebu smanjivši mu prvobitno izrečenu kaznu za četiri mjeseca. 

Taj je sud ocijenio da je opravdano Kutli smanjiti kaznu zatvora jer, uprkos njegovoj vodećoj ulozi u kriminalnoj aktivnosti, kod izricanja prvostepene presude od tri godine zatvora nije u dovoljnoj mjeri došla do izražaja okolnost protoka vremena od izvršenja krivičnog djela, te podaci iz krivične evidencije da se Kutle ponovno ne pojavljuje kao počinilac krivičnih djela.

Kutle je osuđen zbog malverzacija u privatizaciji zagrebačkog "Gradskog podruma", a nakon izricanja presude pobjegao je u BiH gdje i sada živi.