Školuje se još 18 kontrolora
3

BiH preuzima vazdušnu kontrolu krajem godine

SRNA
Đorđe Ratkovica
Đorđe Ratkovica
BiH bi krajem ove godine trebalo da od Srbije i Hrvatske preuzme potpunu kontrolu svog vazdušnog prostora, rekao je generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica.

Ratkovica je, nakon današnjeg sastanka sa generalnim direktorom Evropske agencije za sigurnost vazdušne plovidbe Frankom Brennerom, napomenuo da je Projekat upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH (ATM) priveden kraju, te da je ostalo da se realizuje još druga faza - uključivanje tog sistema u međunarodne tokove.

Ratkovica je novinarima u Banjoj Luci rekao da će se uključivanje sistema u međunarodne tokove vršiti u tri faze i da BiH za to ima neophodno tehničko osoblje.

On je podsjetio da je u oktobru prošle godine, u okviru ATM projekta, završena obuka 17 studenata kontrolora, koji su položili ispit iz oblasne kontrole letenja sa radarskim odobrenjem, a koji će biti spremni da krajem godine preuzmu dužnost.

Ratkovica je dodao da se u Beogradu trenutno školuje 18 oblasnih kontrolora, koji bi u septembru ove godine trebali da polože završni ispit.

"Također, očekujemo pomoć od Evropske agencije za bezbjednost vazdušne plovidbe u segmentima u kojima BiH nema potreban kadar", rekao je Ratkovica.

Prema njegovim riječima, BiH godišnje od preleta izgubi oko 15 miliona eura, koji idu na račun nadležnim agencijama iz Srbije i Hrvatske, koje trenutno vrše kontrolu vazdušnog prostora BiH.

On je dodao da je tokom sastanka bilo riječi i o aktivnostima koje će Evropska agencija za bezbjednost vazdušne plovidbe provoditi za vrijeme Brennerovog mandata.

Brenner je napomenuo da će ova evropska agencija, sa priključenjem Gruzije, imati 40 zemalja članica, i kontrolisati vazdušni prostor od Irske do Jermenije.

"Vazdušni prostor BiH je veoma važan za kontrolu, posebno u smislu tokova saobraćaja koji se kreću sa sjevera prema zapadu i sa juga prema istoku, od Velike Britanije prema Turskoj i Grčkoj. Stoga je u interesu rukovodilaca mreže da se ovi tokovi u saobraćaju odvijaju bez većih destrukcija", dodao je Brenner.

On je rekao da je tokom sastanka bilo riječi o zahtjevima koji proizilaze iz Sporazuma o uspostavljanju funkcionalnog bloka vazdušnog prostora centralne Evrope.

Za realizaciju Projekta upravljanja vazdušnim saobraćajem u BiH obezbijeđeno je oko 52,8 miliona KM.