BiH
0

BiH preuzela predsjedavanje MARRI inicijativom

FENA
Bosna i Hercegovina će u narednih 12 mjeseci predsjedavati Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI). BiH je preuzela predsjedavanje ovom važnom regionalnom organizacijom od Srbije na MARRI forumu danas u Beogradu.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović je istaknuo da je ova godina posebno važna za BiH, ne samo zato što preuzima predsjedavanje MARRI Inicijativom već i zato što "namjeravamo da migracijska pitanja iz sigurnosnog područja prenesemo na novi vrlo važan nivo – ekonomski".

  • Ova pitanja nas podstiču da počnemo razmišljati o važnosti migracija i migracijske statistike koja bi trebala pomoći našoj regiji u odnosu prema dijaspori i pomoći da se reguliše protok naše mlade generacije u treće zemlje i natrag. Mislimo da je pravi trenutak za ovu transformaciju, bilo kroz privremeni povratak ili kroz ulaganja naših građana iz inozemstva u svoje zemlje, naglasio je ministar Ahmetović.

Na Forumu kojem su prisustvovali ministri i predstavnici zemalja regiona, zaključeno je da je u proteklom periodu učinjen značajan napor na području migracija. Ti zajednički koraci pomogli su da se približimo zakonodavstvu Evropske unije, što je rezultiralo i donošenjem odluke o liberalizaciji viznog režima.

Iznoseći podatke o BiH, ministar Ahmetović je istakao da ukupni pokazatelji migracionih kretanja u 2011. godini pokazuju da je migraciona politika u BiH stabilna.

  • Podaci o nezakonitoj migraciji nastavljaju padati, što pokazuje da je zbog sigurnosti granice Bosne i Hercegovine i kao politike koja se provodi unutar zemlje, došlo do skretanja tokova nelegalnih migracija, naglasio je Ahmetović.

Osim ministra Ahmetovića, na konferenciji u Beogradu su iz BiH bili i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović, direktor Granične policije Vinko Dumančić i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac.

Ova prilika je iskorištena za razgovore s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali i predstavnicima zemalja regiona o unapređenju saradnje u oblasti sigurnosti, saopćeno je Ministarstva sigurnosti BiH.