BiH
34

BiH požutjela na meteo alarmu: Prijete velike vrućine, vrijeme potencijalno opasno

Piše: M. N.
Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je žuti meteo alarm za područje BiH. Riječ o upozorenju o ekstremno velikim vrućinama s kojima se suočava naša zemlja.

"Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike", stoji u objašnjenju meteo alarma.

Danas će u BiH biti sunčano i vruće s temperaturom do 36 stepeni. U drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom.

Vrijeme može utjecati i na vaš organizam. Prijepodnevni sati će biti nešto ugodniji, dok će u drugom dijelu dana visoke temperature uzrokovati tegobe poput nervoze, dekoncentracije i malaksalosti.

U noći su mogući problemi sa snom. Neophodno je reducirati boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu, a učesnicima u saobraćaju sugeriše se opreznija vožnja, kaže se u biometeorološkoj prognozi.