BiH
19

BiH potpisala Ugovor o graničnim prelazima sa Hrvatskom

Anadolija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u ime BiH potpisao je danas u Briselu Ugovor o graničnim prelazima i Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potpisali su Zajedničku izjavu o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske, kao i Zajedničku izjavu o tumačenju i primjeni Člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u i iz Luke Ploče i preko teritorije BiH u Neumu.

Inače, potpisivanju Zajedničke izjave prethodila je ceremonija predaje Odluke o derogaciji akvisa i uvodno obraćanje evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea.

"Ovo je historijski događaj za Balkan, ali i evropsku uniju. Jedinstveno tržište od 500 miliona građana je na vratima Bosne i Hercegovine", rekao je evropski komesar za proširenje Stefan Fule, dodajući da BiH neće biti ostavljena.

Ljudi koji žive pet kilometara ili manje od Hrvatske, pojašnjeno je, mogu pod lakšim okolnostima prelaziti granicu, uključujući farmere i porodice koje imaju veze s obje strane.

Fule je zatražio da BiH ubrza akreditaciju kako bi mogla izvoziti proizvode animalnog porijekla.

Ministrica Pusić rekla je da je to evropski projekt.

"Željeli smo da obje zemlje budu bliske i ovo će pomoći europske ambicije obje zemlje. Hrvatska je na putu prema EU postala mnogo funkcionalnija zemlja. I mislim da će se isto to desiti i u BiH", kazala je ona.

Bevanda je podsjetio da je danas potpisan Ugovor o graničnim prelazima i Zajednička izjava.

"Ovo omogućava život narodima u BiH. Ovo će donijeti napredak svima. Ovi sporazumi će pomoći ekonomije BiH i Hrvatske”, kazao je, dodavši kako ovo dokazuje da se može doći do kreativnih i hrabrih rješenja ''ako imamo zajednički cilj i povjerenje".

Dodao je kako je Hrvatska napravila ustupak da bi BiH preko Ploča mogla da izveze sve što ima na treća tržišta.

"Otvaraju nam se nova tržišta zemalja diljem svijeta. Bh. ekonomiji je data velika šansa koja se za nas velike iznose. Omogućili smo Hrvatskoj da nesmetano prolazi kroz Neum u duhu dobrih susjeda. To je odlična primjer naše dobrosusjedske saradnje. Preko EU samo možemo uvoziti robe samo koje zadovoljavaju evropske standarde kako bi i u BiH zaštitili sigurnost hrane. Ovo nije čest slučaju. Mi dobivamo pristup do Luke Ploče u EU, kao da je to luka BiH. Luka Ploče za nas ostaje strateški značajna", poručio je Bevanda.