Igor Radojičić
0

BiH postigla "solidne rezultate"

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da je Bosna i Hercegovina postigla „sasvim solidne“ rezultate u ispunjavanju postavljenih uslova od Vijeća za implementaciju mira (PIC) imajući u vidu njene suprostavljene političke stavove.

On je napomenuo da su pred BiH ostala još dva uslova PIC-a - pitanje Brčko Distrikta BiH i državne imovine, a Radojičić kaže da se na tim pitanjima radi i da su ona u procesu rješavanja.

„Postoji Prudski sporazum i za jedno i drugo pitanje postoje šanse da oni do kraja marta, kada je naredna sjednica PIC-a, budu riješeni. RS vrlo pragmatično, konkretno i realno pristupa ovim problemima i dala je veliki doprinos usvajanju svih dosadašnjih zakona i uslova koji su postavljeni“, tvrdi predsjednik entitetskog parlamenta.

On je naglasio da je RS spremna da i dalje radi na njihovom ispunjavanju radi transformacije Ureda visokog predstavnika u BiH.

„U ovom momentu to je prioritet za sve organe u BiH, a najviše vremena i truda se troši na ove uslove, a tek iza toga dolaze pitanja kao što su bezvizni režim, poststabilizacijski uslovi i zahtjevi nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i druga pitanja“, rekao je Radojičić.

Naglasio je i da će se „nervoza u BiH podizati kako se bude približavala naredna sjednica PIC-a“.

Kraj marta, kako je naveo, je vrlo bitan termin kada se može očekivati odluka o transformaciji OHR-a i tu „svako ima svoje interese, kako unutar BiH, tako i van naše zemlje".