BiH
0

BiH postigla napredak u ravnopravnosti spolova

SRNA
Samra Hadžiabdić-Filipović (Foto: Klix.ba)
Samra Hadžiabdić-Filipović (Foto: Klix.ba)
U izvještaju BiH o ravnopravnosti spolova istaknuto je da je, kada je riječ o pravima žena i ravnopravnosti spolova, postignut značajan napredak, ali da je još neophodno aktivno djelovati u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

BiH, kao članica UN, danas će u New Yorku, na sjednici Komiteta za eliminaciju diskriminacije nad ženama, podnijeti izvještaj o ravnopravnosti spolova u BiH.

Iako stanje nije značajno bolje ili lošije u odnosu na druge zemlje članice UN, podaci u nekim oblastim još nisu zadovoljavajući, navodi se u izvještaju.

Žene nisu dovoljno zastupljene na mjestima donošenja odluka, a kako je nedavna Studija o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u BiH pokazala, svaka druga žena će u toku života doživjeti neki oblik nasilja - fizičko, psihofizičko, seksualno ili ekonomsko.

Zabrinjava i statistika nasilja u porodici, s obzirom da je riječ o nasilju u okviru domaće zajednice gdje bi se žene trebale osjećati najsigurnijima, navodi se u izvještaju, i dodaje da su žene u velikoj mjeri i dalje isključene iz tržišta rada.

Nakon što se tokom ovog konstruktivnog dijaloga sagleda stanje u BiH, Komitet za eliminaciju diskriminacije nad ženama objaviće zaključke i preporuke kojima će zadužiti BiH za dalje aktivnosti u oblasti ravnopravnosti spolova i prava žena.

Delegaciju BiH, u kojoj su predstavnici entitetskih džender centara, predvodi direktor Agencije za ravnopravnost spolova Samra Hadžiabdić-Filipović.