BiH
0

BiH ponuđen ruski avion za gašenje požara kod Jablanice

Klix.ba
Avion tipa Berijev
Avion tipa Berijev
Dok požar kod Jablanice gasi samo pet vatrogasaca, mještani i helikopter Oružanih snaga BiH iz Niša je stigla ponuda za angažman ruskog aviona za gašenje požara.

Avion za gašenje požara tipa Berijev, koji se od prije nekoliko dana nalazi u Nišu, mogao bi se koristiti za gašenje požara u BiH. Međutim, da bi Rusi priskočili vatrogascima Jablanice u pomoć, potreban je prije svega službeni zahtjev neke od vlada, u ovom slučaju Vijeća ministara BiH, piše Al Jazeera.

Načelnik Sektora za vanredne situacije, koje djeluje u okviru srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić potvrdio je kako je ruski avion na raspolaganju i BiH te dodao kako "već sutra može da poleti prema Jablanici".

"Za Berijev se moraju pokriti troškovi goriva, aerodromskih taksi, smeštaj i ishrana za posadu. Takvi su uslovi i za nas", objasnio je Marić, uz napomenu kako je ruska posada na raspolaganju svima i svako ih, uz spomenute naknade, može angažirati.

Na konstataciju kako požare u Hercegovini, osim vojnih helikoptera, gasi samo pet vatrogasaca i stotinjak mještana, Marić je odgovorio kako je "svim službama u regiji potvrdio kako je Berijev u Nišu do kraja septembra".

Navodno su bh.službe "uredno zahvalile" i najavile kako će zvati u pomoć "ako im bude trebalo".

Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letjelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namjene.