BiH
0

BiH pokrenula proceduru izmjene sporazuma o granici sa Hrvatskom

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) postavio je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pitanje o dokumentima koji reguliraju pogranični promet BiH i Hrvatske, ocjenjujući da postoje veliki problemi u primjeni tih dokumenata.

Kazao je da postoje problemi na graničnim prijelazima koji su prekategorizirani, kao primjer navodeći granični prijelaz Gabela koji je prije stupanja na snagu ovih sporazuma bio međunarodni granični prijelaz koji bi to trebao i ostati zbog opterećenja prijelaza u vrijeme turističke sezone.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) istakao je da je pokrenuta izmjena ugovora i sporazuma o granici, ali Republika Hrvatska nije izrazila interes za izmjene tog ugovora.

Zvizdić je najavio da će se zatražiti od Hrvatske da imenuje svoje članove u zajedničke komisije za izmjenu ovih dokumenata.

Delegat Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) postavio je pitanje o preuzimanju aktivnosti Vijeća ministara BiH u vezi s najavljenom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada u općini Dvor u Hrvatskoj na lokaciji na Trgovskoj gori.

Ova lokacija, kaže Rodić, odabrana je bez ikakvih istraživanja i uvažavanja stručnog mišljenja te u skladu sa stavom lokalnog stanovništva i stanovništva susjednih općina BiH, a takvom odlukom Hrvatske mogu biti nanesene ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika.

Zvizdić je kazao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH po saznanju o tome zatražilo od Hrvatske informacije te je iz Hrvatske odgovoreno da nacionalni program o zbrinjavanju tog otpada nije započet, ali će o strateškoj procjeni uticaja ovog programa poštovati odredbe protokola o zaštiti životne sredine.

"Odgovor od Hrvatske nismo dobili kada je u pitanju izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori niti su bh. institucije ikada o tome obaviještene te je nemoguće započeti razgovore o mogućem uticaju na BiH", pojasnio je Zvizdić.

Najavio je da bi BiH trebala odmah pristupiti ratifikaciji Protokola Konvencije o procjeni uticaja na okolinu preko državnih granica (ESPO), a Hrvatskoj bi trebao biti upućen prijedlog za formiranje međudržavne komisije koja bi pratila izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori.

Smatra da bi i Parlamentarna skupština BiH trebala izraziti protest prema Hrvatskoj zbog ovog pitanja jer ne postoji sličan slučaj u Evropi da je nuklearni otpad nastao na jednom mjestu a da se prebacuje i odlaže na nekoj drugoj lokaciji.