BiH
0

BiH po prvi put zvanično obilježava Dan sjećanja na holokaust

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Institucije BiH će po prvi put zvanično obilježiti 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na holokaust, te biti pokrovitelji manifestacija kojima će Jevrejska zajednica u BiH obilježiti taj dan.

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda širom svijeta se 27. januar obilježava kao Dan sjećanja na holokaust, jer je na taj dan 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila najozloglašeniji koncentracioni logor Aušvic.

Kako je za Agenciju FENA izjavio publicist i istraživač Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, Jevrejska zajednica je organizirala dva događaja kojima će se obilježiti ovaj dan.

U prostorijama Jevrejske zajednice će u subotu, 27. januara, biti održana promocija dvije knjige o holokaustu te predavanje prof. Muhameda Mešića iz Beča o genocidu od Aušvica do Darfura.

Tauber je naglasio da je Predsjedništvo BiH na prošloj sjednici odlučilo da bude pokrovitelj manifestacije koja će se održati u prostorijama Jevrejske zajednice.

Drugi događaj Jevrejska zajednica organizira u saradnji sa Istorijskim arhivom Sarajevo. Radi se o izložbi antisemitskih plakata iz Drugog svjetskog rata pod nazivom "Sjećanje na holokaust", koja će biti postavljena u galeriji "Novi hram".