Sven Alkalaj
0

"BiH partner NATO-u"

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da se sa pravom može reći da je BiH danas partner NATO-u, te da se od primaoca međunarodne pomoći zemlja transformisala u partnera sposobnog da pomaže drugima.

Alkalaj je na otvaranju godišnjeg sastanka Atlantske savjetodavne grupe za politiku (APAG), Evroatlantskog partnerskog savjeta (EAPC) na Jahorini, istakao da je BiH svjesna da su NATO integracije stalan proces sadržan od gotovo beskrajnog prilagođavanja i usvajanja reformi.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Alkalaj tokom uvodnog govora na otvaranju ovog skupa istakao da je BiH do sada ispunjavala sve preuzete obaveze u oblasti NATO integracija u rekordnom vremenu.

On je naglasio da je BiH prije samo 15 dana izabrana za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN, čime je realizovan jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Govoreći o NATO integracijama, Alkalaj je podsjetio da je BiH, nakon odluke Predsjedništva BiH, 2. oktobra ove godine predala zahtjev za dobivanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) generalnom sekretaru Alijanse Andersu Fogu Rasmusenu.

On je napomenuo da su riječi generalnog sekretara NATO-a, izrečene tom prilikom, bile ohrabrujuće za BiH.

Alkalaj je pozvao partnere da podrže BiH kako bi preovladao stav da je zemlja spremna za članstvo u NATO-u, a kao jedan od primjera naveo je uspješno realizovanu vojnu vježbu NATO-a "Združeni napor 2009", održanu u septembru u Banjaluci.

Ministar inostranih poslova BiH je značajan dio govora posvetio i približavanju BiH Evropskoj uniji, liberalizaciji viznog režima za građane BiH, te značaju koji se pridaje regionalnoj saradnji i odnosima sa susjedima, navodi se u saopštenju.

Alkalaj je rekao da BiH, sada kada je ispunila svoje obaveze, očekuje fer tretman i objektivnu procjenu Evropske komisije baziranu na postignutom, te da njenim građanima treba omogućiti da bez viza putuju u zemlje EU. 

Zaključujući  govor, on je naglasio da BiH ima energije, odlučnosti i nesalomljivu volju da stvori bolju budućnost svojim građanima, te da snažno vjeruje kako će ta budućnost biti zajednička, u okvirima evroatlantskih struktura.