BiH
1

BiH otvara novu istragu o padu aviona Borisa Trajkovskog

Anadolija
Predsjednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je za agenciju Anadolija da će najvjerovatnije biti otvorena nova istraga o slučaju pada aviona "Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB" koja se dogodila 26. februara 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.

"U naredna dva do tri dana bit će saopćena odluka u vezi s mogućnošću otvaranja nove istrage, odnosno obnavljanja istrage. Najvjerovatnije će se ići u tom pravcu", kazao je Kulić za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li se došlo do novih dokaza koji će biti temelj obnovljene istrage Kulić je odgovorio:

"Vlada Makedonije je, naime, formirala Komisiju koja je šest godina radila na ovom problemu. Uradili su mnogo toga i mi smo sa njima stalno na vezi. To je u finalu. Vrlo brzo će sve biti gotovo. Ponavljam, najvjerovatnije će se ići putem nove istrage", naglasio je Kulić.

Upitan šta podrazumijeva nova istraga i da li to znači da će istražitelji ponovo izlaziti na teren i saslušavati svjedoke, Kulić je pojasnio da će biti provedena kompletna istraga i da će biti urađeno sve što je potrebno.

"U Makedoniji su prikupili i nove dokaze, kao i nešto što se prevodilo u prvoj istrazi", istakao je Kulić za AA.

Odgovarajući na pitanje da li će nova istraga obuhvatiti dokaze o kojima je u javnosti govorio Ignat Pančevski, poznati makedonski advokat i zastupnik porodica žrtava nastradalih u padu aviona, koji smatra da je Trajkovski stradao u atentatu, Kulić je kazao da nova istraga "nema veze s advokatima".

Makedonska ministarstva prometa i veza, odnosno unutrašnjih poslova, kako saznaje AA, još nisu informirana o otvaranju nove istrage. Službene obavijesti trebali bi dobiti narednih dana.

Inače, ministar prometa i veza Makedonije Mile Janakieski predstavio je u julu u Sarajevu bosanskoghercegovačkom kolegi Damiru Hadžiću dokument koji sadrži nova saznanja o nesreći aviona "Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB".

Jankieski je uputio Hadžiću i službeni prijedlog o ponovnom otvaranju istrage i predložio uspostavu mješovite radne skupine koja bi preispitala sve okolnosti nesreće.

Hadžić je tada istaknuo da je u interesu Bosne i Hercegovine da se okonča istraga, da prestanu špekulacije o uzrocima nesreće i da je suglasan s ponovnim otvaranjem istrage. Dogovoreno je da se uspostavi zajednička radna skupina bosanskohercegovačkih i makedonskih stručnjaka koja bi trebala napraviti izvještaj o okolnostima pada makedonskog predsjedničkog aviona.

Pored Trajkovskog, u nesreći kod Mostara su živote izgubili portparol Dimka Ilkova Bosković, savjetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Mile Kristevski i tjelohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot. Leševi su pronađeni u izgorenom i neprepoznatljivom stanju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.