Vlada Njemačke
0

BiH otpisano 20 miliona eura duga

SRNA
Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, direktor njemačke razvojne banke za regiju Balkana i Ukrajinu Kirk Mildner i direktor banke Kancelarija u BiH Gerald Kihnemund potpisali su danas u Sarajevu sporazum kojim se BiH otpisuje dug od 20 miliona eura.

Vrankić je nakon potpisivanja istakao da Vlada Njemačke ovim sporazumom otpisuje dug BiH pod uslovom da entiteti iz svojih budžeta izdvoje 20 odsto od ovih sredstava za projekte koje će odobriti Njemačka.

Vrankić je istakao da će Vlada RS iz budžeta izdvojiti 1.145.120 eura, a FBiH 2.854.880 eura za za rehabilitaciju projekta hidroelektrana Trebinje i Rama.

On je podsjetio da je BiH 1999. godine potpisala sa Vladom Njemačke sporazum o reprogramu duga bivše Jugoslavije kojim je data mogućnost BiH da otpiše dug u ukupnom iznosu od 49.643.218,19 eura, pod uslovom da se 20 odsto sredstava od duga investira u projekte u BiH za koje saglasnost da njemačka strana.

Prema njegovim riječima, BiH je 2006. godine potpisala sporazum o otpisu duga u iznosu od 20.500.000 KM, a sredstva u iznosu od 20 odsto duga koja su izdvojena iz budžeta RS i FBiH uložena su u projekte zaštite okoline.

"Nadam se da ćemo se danas dogovoriti i o potpisivanju trećeg sporazuma o otpisu ostatka duga", istakao je Vrankić i dodao da u ovoj svjetskoj ekonomskoj krizi svaka pomoć dobro dođe, a posebno otpis duga.

Predstavnik Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke Ralf Lerh istakao je da je prvi ugovor iz 2006. godine uspješno realizovan i da se nada da će i ova druga faza biti uspješno primijenjena.

Lerh je obećao da će danas tokom razgovora u Sarajevu postići dogovor i o potpisivanju trećeg sporazuma kako bi se u potpunosti otpisao dug.

"Želja nam je da se u ovom teškom vremenu zaštiti okolina i da se pređe na proizvodnju obnovljive energije", istakao je on.