Evropska komisija
0

BiH ostvarila mali napredak

SRNA
Evropska komisija ocijenila je u izjveštaju o napretku da je BiH od svih država u regiji ostvarila tek mali, ograničen ili nikakav napredak i da je uradila premalo kako bi ispunila uslove za zatvaranje OHR-a.

U dijelu strateškog dokumenta koji se odnosi na BiH piše da postoje i područja napretka, navodeći napredak u postupcima koji su doveli do vizne liberalizacije, ali da je u drugim područjima koji su bili predmet monitoringa Evropske komisije, ostvaren samo slabiji napredak.

Kao jedan od najtežih i najsloženijih problema sa kojim se suočava BiH je "loša vladavina" institucija i organa vlasti.

"Manjak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu u kojem bi zemlja trebalo da se kreće, blokira sve ključne reforme koje se odnose na EU i smetnja je daljem približavanju Uniji", navodi se u izvještaju.

Među najvažnijima se smatra raspodjela moći između države i ostalih nivoa vlasti, pitanja  u vezi sa  odbranom, kao i ispunjavanje obaveza iz arbitražne odluke o Brčkom. 

"Rješavanje ovih pitanja je neophodno kako bi se stvorila stabilna i konstruktivna klima u zemlji", navodi se u izvještaju.

Funkcionisanje institucija i tijela na različitim nivoima otežano je radi fragmentovane i nekoordinisane politike, zbog loše saradnje između parlamenta, Vijeća ministara i ostalih tijela. 
Takođe, ocjena je Evropske komisije, javna uprava trpi zbog političkih pritisaka i nepotizma.

Uprkos naporima koje je OEBS uložila kako bi zadnji opšti izbori protekli u skladu sa međunarodnim standardima, nacionalistička retorika ponovo je dominirala izbornom kampanjom.

Evropska komisija navodi kako je u predizbornom periodu Republika Srpska dovodila u pitanje teritorijalni integritet zemlje, a političko vođstvo RS je nastavilo da umanjuje težinu ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Ističe se da su izbori održani sa svim ograničenjima u vidu etniciteta i boravišta, koja omogućava Dejtonski sporazum.

Iako se za ekonomsku situaciju u BiH kaže da je u proteklom periodu bilježila umjeren oporavak, prije svega zahvaljujući orijentaciji na izvoz, glavni problem i dalje ostaje veoma visoka stopa nezaposlenosti.

Na polju finansija situacija se pogoršala, jer su javne finansije na udaru kako zbog pada prihoda, tako i visoke javne potrošnje. Izvještaj navodi kako je situacija posebno teška u Federaciji BiH. 

Izvještaj o napretku koji sastavlja Evropska komisija predstavlja sveobuhvatnu analizu ekonomskog, političkog i institucionalnog stanja u zemlji.