Susret Vrankić-Treffers
0

BiH opredijeljena ka Evropskoj uniji

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić primio je danas u Sarajevu izvršnog direktora Svjetske banke za Holandsku konstituencu, a čiji je član i BiH, Ruuda Treffersa.

Na sastanku je razgovarano o redovitim, ali i planiranim aktivnostima Svjetske banke u BiH, posebno u svjetlu globalne finansijske krize i refleksijama na ekonomiju BiH.

Vrankić je kazao da je BiH, na svom putu tranzicije i reformi, opredijeljena tržišnim načelima i Evropskoj uniji. Naglasio je da je pri tome dodatno opterećena strukturalno, ekonomski i politički te joj je potrebno stvaranje pozitivne klime i ustavne promjene.

Istaknuo je da šansu BiH ima s ulaganjima u gospodarstvo prije svega u mala i srednja poduzeća, energetski sektor, infrastrukturu , turizam te poljoprivredu.

Dodao je da je to Svjetska banka prepoznala i već duži niz godina različitim povoljnim kreditima podupire razvitak BiH, a samim tim i njenu borbu za poboljšanje konkurentske pozicije na tržištu.

Vrankić je pozvao Svjetsku banku, ali i druge svjetske finansijske institucije, da nastave s pružanjem potpore BiH.

Pri ovomu je naglašen značaj dogovora BiH s MMF-om o aranžmanu, čije se potpisivanje očekuje te istaknuto da je osobito važno provesti politike koje su dogovorene.

Obostrano je zaključeno da dinamiku pri realizaciji kreditnih linija usporavaju procedure u BiH te je ukazano na potrebu pojednostavljenja radi brže, a samim tim i učinkovitije implementacije.

Treffers je obećao potporu Svjetske banke, saopćeno je iz Ministarstva finansija.