BiH
283

BiH odabrala najbolje matematičare za takmičenje u Južnoj Africi

NAP
Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijadi iz matematike za srednje škole koja se ove godine održava u Južnoj Africi predstavljati Milica Đukić iz prnjavorske gimnazije, Lamija Kujan iz Međunarodne škole u Sarajevu i Neira Kurtović iz Sarajevo koledža, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Boje BiH će u Južnoj Africi braniti i Rijad Muminović iz sarajevske Druge gimnazije, Demir Papić iz Međunarodne škole koji je bodove dijelio sa Abdulahom Jašarevićem iz Sarajevo koledža, te Adnan Kreho, također iz Međunarodne škole Sarajevo.

Završne kvalifikacije za Olimpijadu iz matematike koja se od 3. do 13. jula ove godine održava u Cape Townu, za bosanskohercegovačke srednjoškolce završene su danas na Elektrotehničkom fakultetu u Lukavici.

Prof. dr. Nedžad Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu izjavio je za NAP kako su bh. matematičari pokazali visok stepen znanja. On i ove godine očekuje da će srednjoškolci sa Olimpijade donijeti nagrade, kao i ranijih godina.

Za najbolje bh. matematičare koji će našu zemlju predstavljati na ovom međunarodnom takmičenju takmičilo se 46 učenika iz cijele BiH.