BiH
1

BiH od taksi za prijave na izbore zaradila više od 1,3 miliona KM

Anadolija
U skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o visini takse, a na osnovu dostavljenih prijava za učešće na općim izborima u Bosni i Hercegovini 2014. godine političke stranke i nezavisni kandidati uplatili su u budžet institucija BiH iznos od 1.313.000 KM.

Naime, od ukupno 69 političkih stranaka koje su prijavile učešće na općim izborima, njih 39 je kao najviši nivo na kojem će dostaviti kandidatske liste navelo razinu BiH: izbor za zastupnike u Parlamentarnu skupštinu BiH. Među njima je i 19 stranaka koje će osim za najviše zakonodavno tijelo imati i kandidate za članove Predsjedništva BiH.   

Taksa za Predsjedništvo BiH 20.000 KM

Da bi prijavili učešće na razini BiH, odnosno za Predsjedništvo BiH bili su dužni uplatiti taksu u iznosu od po 20.000 KM što znači da je 39 političkih stranaka uplatilo iznos od 780.000 KM. 

Entitetsku kao najvišu razinu na kojoj će sa kandidatskim listama učestvovati na općim izborima (za predsjednika i potpredsjednike RS-a, Narodnu skupštinu RS-a i Predstavnički/Zastupnički dom Parlamenta FBiH) prijavilo je ukupno 17 političkih stranaka. 

S obzirom da u skladu sa odlukom CIK-a BiH taksa za učešće na entitetskom nivou iznosi 14.000 KM, oni su na račun budžeta institucija BiH uplatili ukupan iznos od 238.000 KM. 

Istovremeno 13 političkih subjekata (stranaka, pokreta, saveza) prijavilo je da će kao najviši nivo na kojem će učestvovati na izborima biti liste koje će dostaviti za kantonalne skupštine u Federaciji BiH. Oni su po tom osnovu uplatili 130.000 KM, s obzirom da taksa za učešće na izborima u kantonima iznosi po 10.000 KM. 

Na osnovu prijava učešća 24 nezavisna kandidata na općim izborima inkasirano je taksi u ukupnom iznosu od 165.000 KM.

Tako su četiri nezavisna kandidata koja su predala prijave za učešće na izborima za članove Predsjedništva BiH i jedan koji je dostavio svoju kandidaturu za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH platili pojedinačnu taksu od po 10.000 KM, ukupno 50.000 KM. 

Svoje prijave kandidatura za entitetski nivo: predsjednika i potpredsjednika RS-a, Narodnu skupštinu i Predstavnički/Zastupnički dom Parlamenta FBiH nezavisni kandidati platili su po 7.000 KM koliko iznosi taksa za tu razinu vlasti. S obzirom da je CIK-u BiH prijave dostavilo ukupno deset kandidata za oba bosanskohercegovačka entiteta oni su ukupno platili 70.000 KM taksi za svoje učešće na općim izborima.

Kandidaturu za kantonalne skupštine u Federaciji BiH prijavilo je devet nezavisnih kandidata. Taksa za prijavu učešća na izborima za njih u skladu sa odlukom CIK-a BiH iznosi 5.000 KM, tako da su na osnovu toga oni uplatili ukupno 45.000 KM u budžet institucija BiH.

Učešće za članove Predsjedništva BiH prijavilo 19 stranaka i četiri nezavisna kandidata

Centralnoj izbornoj komisiji BiH u okviru svoje prijave učešća na općim izborima u Bosni i Hercegovini 19 političkih stranaka prijavilo je da će imati kandidate za članove Predsjedništva BiH. 

Naveli su to u obrascima HDZ 1990, SDP, DNS, SDS, SNSD, KNS - Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca, pravde i morala, HDZ BiH, Stranka dijaspore BiH, SBB, BPS, Stranka pravedne politike, Demokratska fronta, HSP BiH, PDP, Srpska napredna stranka, SDA, SBiH, Socijalistička partija i Stranka pravde i povjerenja. Nezavisni kandidati su Mustafa Cerić, Mirsad Kebo, Halil Tuzlić i Adil Žigić.