Sarajevo
0

BiH od Francuske traži originalni tekst Dejtonskog sporazuma

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak kojim od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da od Republike Francuske, koja je depozitar Dejtonskog mirovnog sporazuma, u najkraćem roku pribave i stave na raspolaganje Parlamentarnoj skupštini BiH originalni tekst ili ovjerenu kopiju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio i Izvještaj Zajedničke komisije obaju domova o postizanju suglasnosti o identičnom tekstu Prijedloga zakona o slobodnim zonama u BiH.

Usvojen je Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po skraćenom postupku.

U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je zaključak da se produži amandmanska faza za Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i Prijedlog zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U Komisiju za usuglašavanje teksta Prijedloga zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa roba i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH, s komisijom Predstavničkog doma, iz Doma naroda imenovani su: Hazim Rančić, Ivo Miro Jović i Slobodan Šaraba.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o općoj sigurnosti proizvoda; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem u BiH; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH; Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansiranju političkih stranaka; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Prijedlog zakona o duhanu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je zaključak da se amandmanska faza na Prijedlog zakona o duhanu BiH produži na 48 sati - do održavanja sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda.

Usvojen je integralni tekst Poslovnika o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH.

Data je suglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu „Jadranskog prekograničnog programa suradnje u okviru IPA-e“ u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Danske o razvojnoj suradnji.

Usvojena je inicijativa kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da pokrene procedure kojima će uspostaviti reciprocitet za sva fizička i pravna lica iz BiH u pogledu stjecanja prava vlasništva na nekretninama, sa zemljama bivšim republikama SFRJ, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.