BiH
0

BiH od EU i donatora traži 140 miliona eura pomoći za brži put ka Briselu

FENA
Direkcija za evropske integracije BiH i Delegacija Evropske komisije u BiH organizirali su danas u Sarajevu sastanak s donatorskom zajednicom s ciljem prezentacije Instrumenta za pretprijemnu pomoć (IPA) te potreba BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić je kazao da BiH zna koji su joj projekti potrebni i koje treba finansirati.

  • Mi sada možemo da damo odgovor na to pitanje, jer smo čitavo programiranje za IPA za 2007. godinu radili u saradnji s našim institucijama korisnicima pomoći. Mislim da smo identificirali najvažnije projekte koji će omogućiti napredak BiH u ovom procesu, izjavio je on.

Topčagić, također, očekuje da će i bilateralni donatori iskazati interes da iz raspoloživih iznosa finansiraju barem dio ponuđenih projekata.

BiH kao potencijalni kandidat u ovom trenutku može da koristi dvije od pet komponenti IPA programa - za tranziciju i institucionalnu izgradnju te za prekograničnu saradnju.

Sljedeće tri komponente bit će otvorene za BiH kada postane kandidat za članstvo u EU. Međutim, BiH ne može postati kandidat za članstvo dok ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, upozorio je Topčagić, navodeći da su tri komponente IPA koje su trenutno nedostupne BiH poljoprivreda, infrastruktura i ljudski resursi.

Pomoćnik direktora Direkcije za koordinaciju pomoći Srđan Ljubović je pojasnio da su u procesu programiranja želje bh. institucija bile 140 miliona eura, ali da je programom za dvije komponente IPA dozvoljeno nešto više od 60 miliona eura.

Da bi se pokrila ta razlika danas su pozvani bilateralni donatori, zemlje članice EU-a i veće donatorske organizacije kao što su USAID ili SIDA.

Ljubović kaže da je cilj da se od njih dobije jedan dio iznosa koje oni koriste prema svojim kriterijima, kako bi se taj novac usmjerio na jačanje institucija BiH radi bržeg puta prema Briselu.