Nikola Špirić
0

"BiH očekuje više sredstava Svjetske banke"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i njegov zamjenik, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, razgovarali su u Budvi s odlazećim potpredsjednikom Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije Šigeoom Katsuom i njegovim nasljednikom Filipom le Uruom.

Špirić je zvaničnike Svjetske banke informirao o uspješno završenim pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i izrazio očekivanje da će sklapanje sporazuma s MMF-om značiti i pojačanu podršku Svjetske banke BiH.

Kako je saopćeno iz VMBiH, predsjedavajući Špirić je naglasio da BiH očekuje više sredstava Svjetske banke pod povoljnim IDA uvjetima i projekte podrške budžetima.

Dodao je da postoji i poseban interes za kreditnu liniju za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Špirić je upoznao Katsua i Le Urua o poduzetim aktivnostima Vijeća ministara u vezi s izvještajem Duing biznisa, izrazivši očekivanje da će oni rezultirati boljim rangiranjem BiH u ovogodišnjem izvještaju, što bi bila važna poruka potencijalnim investitorima.

Potpredsjednik Svjetske banke Katsu je ocijenio veoma pozitivnom činjenicu da je BiH uspješno završila pregovore s MMF-om i naglasio da će i Svjetska banka u tom slučaju biti u prilici da poveća podršku BiH.

Katsu je posebno podvukao važnost reforme socijalnog sektora.

Špirić i Katsu izrazili su očekivanje da će dobra saradnja BiH sa Svjetskom bankom biti nastavljena.

U Budvi se održava sastanak Holandske konstituence MMF-a i Svjetske banke.