MAP neće biti aktiviran
0

BiH očekuje pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu

FENA
Bosna i Hercegovina može očekivati pozitivne vijesti sa samita NATO-a u Chicagu, odnosno da bude pohvaljena za napredak postignut na političkom planu u vezi s knjiženjem vojne imovine, kazao je Feni generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) u BiH Denis Hadžović.

On, istovremeno, smatra da Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) neće biti aktiviran, budući da politički dogovor iz Banje Luke nije materijaliziran, odnosno pretočen u konkretan akt.

Hadžović vjeruje da će se dogovor bh. političkih lidera o vojnoj imovini uskoro konkretizirati na relaciji Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.

Po njegovim riječima, odluka o aktiviranju MAP-a mogla bi uslijediti na nakoj od narednih sjednica ambasadora pri NATO-u u Bruxellesu, kako bi u već septembru bio odobren godišnji nacionalni plan MAP-a kojim bi BiH proširila obim saradnje s NATO-om.

Radi se o planu koji precizira sve političke, ekonomske, odbrambene, sigurnosne i pravne aspekte prilagodbe jedne države standardima NATO-a, a čije je ispunjenje nužno za punopravno članstvo u Alijansi.

Odgovarajući na dodatni upit u vezi sa statusom NATO-a, generalni sekretar CSS-a naglašava da Sjevernoatlantski savez i dalje ostaje vojnopolitička organizacija koja je jedina u stanju da spriječi konflikte na globalnom planu.

"Neupitni su kontinuitet Alijanse, kao i oslanjanje UN-a i drugih međunarodnih organizacija na njene kapacitete", navodi Hadžović.

Kako mediji prenose, većina bh. zvaničnika i analitičara dijeli mišljenje da će samit u Chicagu snažno podržati napredak BiH na planu evroatlantskih integracija i ostaviti otvorena vrata za pristup najmoćnijem savezu.

Pozitivne vijesti iz Chicaga, kako se ocjenjuje, bit će "vjetar u leđa" pozitivnim pomacima u BiH koji su uslijedili nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

NATO je na samitu u Tallinnu uvjetno odobrio Bosni i Hercegovini MAP kao posljednju stepenicu na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi.

Kako se očekuje, na samitu u Chicagu bit će predstavljen i usvojen novi strateški koncept NATO-a - Smart Defence (Pametna odbrana) koji pojačava partnerstvo između njegovih članica, ali i drugih zemalja, te uvodi racionalniji pristup korištenju kapaciteta uz ostvarenje istih efekata.

U fokusu 25. samita NATO-a, svakako, bit će pitanje donošenja izlazne strategije za Afganistan, odnosno prilagođavanje misije (ISAF) novonastalim okolnostima.