Radionica
0

BiH obnovljive izvore energije ne koristi na pravi način

FENA
Federalni Hidrometeorološki zavod organizirao je danas na Ilidži kod Sarajevu radionicu na kojoj su stručnjaci prezentirali potencijale BiH u obnovljivim izvorima energije (voda, vjetar, solarna energija).

Konstatirali su da je BiH regionalna velesila kad su u pitanju obnovljivi izvori energije ali i postavljeno pitanje kad će se oni početi koristiti na pravi način.

Stručnjaci su naglasili da je u BiH iskorišteno oko 39 posto hidropotencijala, vjetropotencijal još nije ni počela koristiti u komercijalne svrhe, te pokazali da je BiH dostupan i potencijal sunčeve energije. Naglašeno je da je BiH osma u Evropi po hidropotencijalima, ali posljednja po stepenu njihove iskorištenosti.

"Eksperti su danas dali svoj sud o bogatstvu koje posjeduje BiH i stepenu njegove iskorištenosti, a odgovornost je na onima koji donose odluke", rečeno je danas.

U okviru današnje radionice prezentiran je "Preliminarni atlas vjetra BiH" koji se smatra ključnim rezultatom svih dosadašnjih istraživanja u toj oblasti. Taj atlas uručen je federalnom Hidrometeorološkom zavodu.

Današnja radionica dio je tzv. ADA projekta koji je finansirala Austrijska razvojna agencija. Radi se o projektu o okviru kojeg federalni Hidrometeorološki zavod zajedno s domaćim i stranim partnerima sistemski istražuje vjetropotencijale BiH radi definiranja relevantnih parametara i za taj obnovljivi izvor energije na području BiH.