BiH
10

BiH obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Klix.ba
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha u akciji uključivanja škola širom BiH u svjetsku akciju programiranja za mlade, kada je više od 15.000 učenika i učenica prvi put programiralo, Resursni centar CPCD i ove godine nastavlja sa edukativnim aktivnostima u toj oblasti.

Imajući u vidu da je izuzetno velika mogućnost zapošljavanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i da je u toj oblasti jako mali broj žena, CPCD će u sedmici od 20. do 24.4.2015. godine obilježiti međunarodni Dan djevojaka u IKT.

Resurni centar poziva sve zainteresirane djevojčice i djevojke da se uključe u neku od ponuđenih radionica, edukativnih i informativnih sastanaka, ili da posjete IKT kompanije. Učesnice radionica će upoznati priznate bh. ekspertice iz IKT sektora, koje će im predstaviti svoja iskustva vezana za izbor karijere, kao i interesantne projekte na kojima rade.

Partneri Resursnog centra CPCD u obilježavanju ovog datuma su neke od vodećih kompanija u BiH, poput Microsofta, ESTABLISH d.o.o. i BH Telecoma. Trenutne analize pokazuju da svega 30% od oko 7 miliona ljudi koji rade u IKT sektoru čine žene, te će u 2020. godini biti više od 900 hiljada praznih radnih mjesta u IKT sektoru. Jedno od najnovijih istraživanja Evropske komisije također pokazuju da, kada bi žene radile u IKT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, evropski bruto domaći proizvod (BDP) mogao povećati oko devet milijardi eura za godinu.

Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Do danas u obilježavanju ovog dana učestvovalo je više od 111.000 djevojčica i djevojaka u oko 3.500 događaja održanih u 140 zemalja širom svijeta. Ustanovljen je od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu i to na jedan dan, svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu.

Sve zainteresovane djevojke mogu se prijaviti za učešće u aktivnostima koje organizuje Resursni centar CPCD do 17.04.2015. putem web stranice RC www.civilnodrustvo.ba ili Facebook stranice Resursnog centra.