Valentin Inzko
0

"BiH nije ostvarila napredak u ispunjavanju uslova"

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) završio je dvodnevno zasjedanje zaključkom da Bosna i Hercegovina u pogledu ispunjavanja uslova iz "Programa 5+2" neophodnih za tranziciju OHR u snažnije prisustvo EU institucija u BiH nije ostvarila napredak.

Na konferenciji za medije upriličenoj po završetku zasjedanja visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko istakao je da određenih pomaka u nekim oblastima ima, ali da to nije dovoljno.

"UO PIC-a je pozdravio usvajanje Strategije za implementaciju Aneksa 7, napredak u procesu priključenja NATO-u, kao i u procesu liberalizacije viznog režima za građane BiH", kazao je Inzko.

UO PIC-a je, s druge strane, raz očaran nerješavanjem pitanja državne imovine te zabrinut činjenicom da je Vlada RS-a nedavno usvojila Nacrt zakona o državnoj imovini, a koji je, tvrdi Inzko, u potpunoj suprotnosti s nastojanjima OHR-a da se ovo pitanje riješi na adekvatan način.

Kada je u pitanju Distrikt Brčko, Inzko je podvukao da nisu ispunjeni uslovi za okončanje supervizije, a kamen spoticanja BiH predstavlja i činjenica da od decembra 2008. bh. političari nisu u stanju imenovati direktora Agencije za indirektno oporezivanje. Pomaka nema ni u procesu implementacije strategije pravosudnog sektora, zaključio je UO PIC-a.

"Neki političari misle da će se, ako budu čekali i ništa ne radili, međunarodna zajednica umoriti. Do pomaka nema prečica i uslovi za zatvaranje OHR-a se neće promijeniti", poručio je Inzko.

U pogledu predizborne kampanje, UO PIC je preporučio učesnicima u izborima da se fokusiraju na ekonomska pitanja jer trenutno u zemlji ima više od pola miliona nezaposlenih.

"UO PIC je jasno rekao da, uz sve manje investicija, općeg siromaštva i nezaposlenosti, ekonomija mora biti u fokusu predizbornih kampanja", pojasnio je Inzko.

UO PIC očekuje da predizborna kampanja bude konstruktivna i bez retorike koja unosi podjele.

Na kraju, UO PIC je pohvalio rad supervizora za Distrikt Brčko Raffija Gregoriana, koji ovog ljeta odlazi iz OHR-a, te dao jednoglasnu podršku svim njegovim odlukama kada je u pitanju Distrikt.