Doris Pack
0

BiH nema ulaska u EU u narednih pet godina

SRNA
Član Evropskog parlamenta i predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack rekla je danas da postoji zacrtan cilj iz Soluna da BiH uđe u Evropsku uniju kada ispuni neophodne uslove za to, ali je dodala da se to sigurno neće dogoditi u narednih pet godina.

"U Njemačkoj postoji shvatanje da nakon prihvatanja Hrvatske u EU nije moguće novo proširenje. To je tačno u narednih pet godina, ali ne zauvijek. Potrebno je vrijeme da se pripremite za ulazak u EU, a sam proces ide korak po korak i on teče", rekla je Packova obraćajući se studentima sarajevskih univerziteta u zgradi Delegacije Evropske komisije u BiH.

Prema njenim riječima, BiH ima obećanje da će postati član EU iz Soluna, koje su potpisale sve države članice Unije.

Pakova je napomenula da je trenutno problem EU, što nakon prijema novih članica nije imala instrumente da djeluje u takvom novom okruženju, te da je to potrebno promijeniti u narednom periodu.

Govoreći o činjenici da se sredstva iz predpristupnih fodnova (IPA), koja su za BiH na raspolaganju još 2007. godine, mogu utrošiti tek ove godine zato što vlasti nisu uradile dovoljno, ona je rekla da to predstavlja pravu sramotu.

"Problem BiH je što previše ljudi učestvuje i u donošenju najjedonstavnijih odluka. Mi sa strane to ne možemo riješiti, nego to vi treba da učinite u svojoj zemlji", dodala je Packova.

Ona je navela da je djelovanje 267 ministara u Federaciji BiH (FBiH) nefunkcionalno i skupo i to treba mijenjati, pogotovo u vrijeme ekonomske krize.

Packova je napomenula da promjene Ustava treba da urade vlasti u BiH uz podršku nevladinih organizacija.

"To je pitanje pokrenuto u Prudu i bila je dobra ideja. Poslije Pruda svi smo bili optimisti, ali se ispostavilo da učesnici tog dogovora imaju različite stavove", dodala je Packova.

Ona je naglasila da je sramno to što je predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon Prudskog sporazuma u FBiH doživljen kao izdajnik, jer je pokušao postići kompromis i uraditi što je potrebno za mladu generaciju u BiH.

"Kompromis je najvažnija riječ u EU, ali na Balkanu to shvataju kao lošu riječ", dodala je Packova.

Ona je izrazila i zabrinutost zbog stanja slobode medija u BiH, naglašavajući da su i u EU zemljama članicama mediji upravo ti koji ukazuju na korupciju.

Packova je izrazila nadu da zakon o zaštiti domaće proizvodnje neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer to, kako je navela, nije pravi način rješavanja ovog problema.

"Mi to u EU ne radimo, a BiH je članica CEFTA i ne može se tako ponašati. Umjesto protekcionizma u ovoj zemlji, poljoprivredne proizvođače treba učiniti konkurentnijim. Nadam se da parlament neće ovdje usvojiti takav zakon, a i ako bude moraće reagovati visoki predstavnik", rekla je ona.

Govoreći o regionu zapadnog Balkana, Packova je istakla da smatra da bi bila jako loša poruka ako Hrvatska ne bude ušla u EU zbog problema sa Slovenijom.

"Slovenija se ponaša jako neevropski i jako je loš susjed. Mi smo Sloveniju primili sa neriješenim pitanjem granica, a ona se sada tako ponaša. Ista stvar je i sa Makedonijom i njenim sporenjem", naglasila je Pack.

Pakova je napomenula da se nalazi u posljednjoj posjeti BiH prije izbora za Evropski parlament, izrazivši nadu da će ponovo biti izabrana.

Ona je pozvala mlade ljude u BiH da uđu u političke partije kako bi se one reformisale iznutra i na taj način se ubrzao put BiH ka EU.

"Izaberite stranke i uđite u njih. Izvana ih ne možete promijeniti, a ako budete čekali da se to dogodi samo od sebe, dugo ćete čekati", rekla je Packova.

Ona je poručila studentima da ne treba da slušaju političare koji kažu da su reforme u BiH potrebne zbog EU.

"Te reforme nisu potrebne nama, već su potrebne za vašu evropsku budućnost, investicije i nova radna mjesta. Za preoces evropske integracije treba vam dobra administracija, a ne etničke razmirice", istakla je Packova.