Bariša Čolak
0

BiH neće isporučivati svoje građane

SRNA
Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio da BiH neće isporučivati svoje građane drugim državama, bez obzira na na vrstu raspisane potjernice.

On smatra da odluka srbijanskog ministra pravde Snežane Malović da posjeti centralu Interpola u Lionu s ciljem reaktiviranja crvenih potjernica za državljanima BiH u slučaju "Dobrovoljačka" ne doprinosi rješavanju problema između BiH i Srbije.

Čolak je za današnje sarajevsko "Oslobođenje" rekao da to ne doprinosi rješavanju problema posebno u trenutku kada se, kako je, naveo, ozbiljno radi na rješavanju pitanja dvostrukog procesuiranja između pravosudnih institucija dvije države.

U sjedištu Interpola u Lionu za petak je bio najavljen sastanak predstavnika Interpola i pravosuđa Srbije povodom suspenzije međunarodnih potjernica koje je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine raspisalo za 19 lica iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Generalni sekretarijat Interpola donio je početkom jula odluku kojom su "crvene potjernice" Beograda protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ističu da ni u jednom trenutku nije bilo osnova za takvu suspenziju, zato što nije riječ o političkim i vojnim ili nekim drugim odlukama, već o krivičnim djelima iz oblasti međunarodnog humanitarnog prava.