Potvrde iz Brisela
0

BiH neće biti u prvom krugu za ukidanje viza

SRNA
BiH neće biti u prvom krugu zemalja za koje će Evropska komisija preporučiti ukidanje viza za zemlje šengena, rekao je za Srnu izvor iz Brisela.

"Za BiH to ne bi trebalo da bude dug zaostatak, koji je uzrokovan komplikacijama u donošenju neophodnih zakona na nivou države i entiteta sa jedne, i štampanjem biometrijskih pasoša sa druge strane. EU ne bi željela da bude prevelika pauza između prvog i drugog kruga zemalja", rekao je izvor.

U odvojenom razgovoru za Srnu, ambasador BiH u Briselu  Osman Topčagić rekao je da će BiH uskoro preći na štampanje pasoša sa  biometrijskim podacima, koje će do kraja godine, uprkos vrlo skupoj tehnologiji, izdavati normalnim putem.

On je izrazio uvjerenje da će uskoro biti  doneseno i nekoliko dodatnih zakona koje traži EU.

Evropski komesar za  pravdu i bezbjednost Jacques Barrot rekao je da će Evropska komisija 14. jula predložiti ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

 Prema proceduri, konačnu odluku donosi Savjet ministara, kojim do kraja godine predsjedava Švedska, a čiji su diplomati najavili da o tom pitanju očekuju pozitivnu odluku.

Tokom proteklog mjeseca na redovnom zasjedanju, Savjet ministara se pozitivno izjasnio o bezviznom režimu za one zemlje u regionu koje su ispunile potrebne uslove.