Valentin Inzko
0

"BiH ne treba da zaostaje u procesu evropske integracije"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
"Od suštinskog je značaja za region u cjelini da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u procesu evropske integracije", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko tokom dvodnevne radne posjete Hrvatskoj, saopćeno je iz OHR-a.

Inzko je boravio u Zagrebu u četvrtak i petak i sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem te s ministrima Gordanom Jandrokovićem i Đurom Popijačem. U petak je govorio i na konferenciji o perspektivama jugoistočne Evrope u EU.

Tokom sastanaka s hrvatskim zvaničnicima, naglasio je da građani BiH ne treba da budu kažnjeni zbog neuspjeha političkih stranaka u postizanju kompromisa o koalicionoj vlasti.

“Bosni i Hercegovini sada trebaju principijelne i efikasne vlasti.

Svaka koalicija mora imati viziju o ključnim pitanjima koja će povesti Bosnu i Hercegovinu naprijed prema EU i NATO-u”, rekao je visoki predstavnik.

Rješenje trenutnog zastoja u Bosni i Hercegovini je u interesu i susjednih zemalja, njegov je zaključak.

Govoreći na konferenciji o perspektivama jugoistočne Evrope u EU, naglasio je da će reorganizacija resursa EU u Bosni i Hercegovini odraziti težnje Lisabonskog sporazuma i kao rezultat toga prisustvo EU će biti mnogo efikasnije.

Inzko je naveo da će novi ured EU u BiH imati instrumente koji će mu omogućiti da pruži odlučujući doprinos da bi se ubrzalo napredovanje Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija.

Bosna i Hercegovina ne smije zaostajati dok se druge zemlje u regionu kreću prema članstvu u Evropskoj uniji. To nije samo jasna poruka međunarodne zajednice nego i očekivanja građana Bosne i Hercegovine, rekao je Valentin Inzko.