Lajčak-Topčagić
0

BiH ne smije propustiti priliku u 2009. godini

FENA
Na današnjem sastanku visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčáka s Osmanom Topčagićem, trenutnim direktorom Direkcije za evropske integracije i ambasadorom kojeg je BiH imenovala pri EU, zaključeno je da će 2009. godina biti ključna za ispunjavanje preostalih obaveza BiH ako ona želi brže napredovanje ka Evropskoj uniji i osigurati ukidanje viznog režima za svoje građane.

U suprotnom, Bosna i Hercegovina neće više biti dio grupe zemalja regiona koje pitanja integracije u Evropsku uniju tretiraju kao istinske i ozbiljne prioritete, saopćeno je nakon sastanka iz OHR/EUSR-a.

Lajčák je izjavio da se ne može tolerirati i da se odmah mora ispraviti propust vezan za činjenicu da nakon imenovanja Osmana Topčagića na poziciju novog bh. ambasadora pri Evropskoj uniji u junu prošle godine Vijeće ministara BiH još nije pokrenulo proceduru za pronalaženje njegove zamjene na funkciji direktora Direkcije za evropske integracije.

"Još je neprihvatljivije da zemlja koja je s pravom definirala uspostavljanje bliskih odnosa s EU kao jedan od svojih strateških ciljeva nije u mogućnosti da imenuje direktora za evropske integracije i ima svog ambasadora pri EU.

Na prvom sastanku s predsjedavajućim Špirićem ću insistirati da on odmah riješi ovo pitanje u skladu sa Zakonom o državnoj službi kako bi se popunilo ovo upražnjeno mjesto", izjavio je visoki predstavnik.

Čestitao je Topčagiću za efikasno rukovođenje Direkcijom za evropske integracije i rekao da u svojstvu specijalnog predstavnika EU očekuje da će s Topčagićem i dalje blisko sarađivati za vrijeme njegove misije u Briselu.