Igor Radojičić
0

BiH ne smije izvoziti oružje Gruziji

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je jasan stav da BiH ne smije izvoziti oružje u Gruziju ili bilo koje drugo krizno područje te da treba rasvijetliti navodne slučajeve dosadašnjeg izvoza oružja ili municije iz BiH u Gruziju.

Radojičić je ovo rekao tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci s ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Konstantinom Šuvalovim na kojem je posebno izraženo rusko nezadovoljstvo u vezi s isporukom naoružanja Gruziji iz BiH, saopćeno je iz kabineta predsjednika parlamenta RS-a.

Ambasador Šuvalov informirao je Radojičića o najnovijim događajima nakon, kako se navodi, gruzijske vojne intervencije u Južnoj Osetiji.

Ruski ambasador je prenio osnovne stavove o politici svoje zemlje koji se odnose na osjetljivo područje Kavkaza te na implikacije za buduće odnose sa zemljama Evropske unije, SAD-a i zemljama Balkana.

Razgovarano je i o ispunjavanju uvjeta koji su BiH postavljeni na zasjedanju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u februaru ove godine.

Status Brčko Distrikta je jedan od uvjeta postavljen od Upravnog odbora, o kojem do sada nije postignut sporazum.

Radojičić je iznio stav da status Brčko Distrikta treba biti definiran u domaćem zakonodavstvu u skladu s konačnom Arbitražnom odlukom, ali da postoje neslaganja kako unutar BiH, tako i s međunarodnim zvaničnicima o formi kojom status Brčko Distrikta treba biti definiran, ustavnim amandmanima ili posebnim zakonom, kaže se u saopćenju.