Radojičić - Dodik
0

BiH ne može ka Evropi sa OHR-om

FENA
Bosna i Hercegovina ne može napraviti dalji napredak ka statusu kandidata za članstvo u Evropsku uniju uz postojeći sistem međunarodnog prisustva u BiH, istakli su zvaničnici RS-a tokom razgovora s češkim predstavnicima vlasti.

O ovim i drugim pitanjima predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i premijer RS-a Milorad Dodik razgovarali su danas u Pragu u odvojenim susretima sa Janom Kohoutom, ministrom vanjskih poslova Češke Republike i Stefanom Fühleom ministrom za evropske poslove u Vladi Češke Republike.

Teme razgovora bile su evropske integracije, transformacija OHR-a te ekonomska i politička saradnja Češke Republike i RS-a i BiH.

Obostrano je izražen interes da se do sjednice Vijeća za implementaciju mira u novembru načini napredak u rješavanju preostalog pitanja raspodjele državne imovine, što bi omogućilo donošenja odluke o transformaciji OHR-a u Ured predstavnika EU.

Dodik i Radojičić zatražili su podršku čeških predstavnika za što bržu realizaciju bezviznog režima za građane BiH.

Tokom razgovora češki zvaničnici izrazili su nadu da će uspješno biti ispunjeni preostali uslovi iz mape puta kako građani RS-a i BiH ne bi bili uskraćeni za privilegije koje će imati građani drugih zemalja zapadnog Balkana.

Češka Republika ima, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta, interes za područje Balkana, BiH i RS kao jedno od prioritetnih područja za češke investicije i bolju ekonomsku razmjenu.

Obje strane izrazile su interes da se razriješe problemi i nastavi sa saradnjom u oblasti energetike, prije svega kroz kapitalno ulaganje ČEZ, a razgovarano je i o mogućnostima ekonomske saradnje u modernizaciji željezničkog saobraćaja.

Predstavnici RS-a izrazili su stav da bilo kakve ustavne promjene u BiH moraju biti rezultat domaćeg dogovora, a ne nametanja ili pritisaka izvan zemlje, za šta su zatražili i razumijevanje zemalja Evropske unije.

Radnu večeru za delegaciju iz RS-a sinoć je priredio Jiri Paroubek, predsjednik Češke Socijaldemokratske partije i bivši predsjednik Vlade Češke Republike, a dogovoren je nastavak saradnje dvije Socijaldemokratske partije, kao i mogućnost inteziviranja svih drugih oblika saradnje, naročito u ekonomskoj razmjeni, nakon parlamentarnih izbora koji se u Češkoj Republici održavaju početkom oktobra.