BiH
0

BiH ne mora biti skladište otpada

FENA
Rijeka Una
Rijeka Una
Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite čovjekove okoline, predstavnici nevladinog sektora u BiH apeliraju na odgovorne institucije i građane da hitno počnu rješavati pitanja odlaganja otpada u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina doslovno je zatrpana smećem jer se otpad nemarno baca, širom zemlje cvjetaju divlje deponije, smeće se često odlaže na turističkim lokacijama, divlje deponije zagađuju vodotoke a paljenje smeća uzrokuje zagađenje vazduha što direktno ugrožava čovjekovo zdravlje, upozorava Catholic Relief Services (CRS).

Savremeni svijet se pitanjem otpada kao jednog od najopasnijih zagađivača bori putem reciklaže i njegovim iskorištavanjem kao sekundarne sirovine. Na putu prema EU, BiH očekuje i izgradnja 16 regionalnih sanitarnih deponija po evropskim standardima.

Prema riječima predstavnice Centra za okolišno održivi razvoj u Sarajevu Sande Midžić-Kurtagić proces selektivnog odlaganja otpada zahtijeva ulaganje velikih napora cijele zajednice te izgradnju modernih i sofisticiranih pogona koji otpad otklanjaju bez opasnosti po čovjekovo zdravlje stvarajući pri tome i ekonomsku vrijednost.

Nevladin sektor u BiH radi na plasiranju informacija građanima o značaju sanitarnih deponija i njihovom usklađivanju s EU standardima. Tako je Catholic Relief Services u partnerstvu s drugim nevladinim organizacijama u BiH pokrenuo kampanju "Regionalna sanitarna deponija u komšiluku – korist ili napast" , u cilju bržeg rješavanja zbrinjavanja otpada.