BiH
0

BiH: Napredak u reformi javne uprave

FENA
Ured koordinatora za reformu javne uprave u BiH konstatirao je u svom kvartalnom izvještaju za ovu godinu napredak u reformi ovog sektora.

Izvještaj o napretku (praćenje provođenja Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH) usvojilo je jučer Vijeće ministara BiH, čime je izvještaj ozvaničen kao izvor informacija o ostvarenom progresu u reformi javne uprave u BiH.

Izvještaj Ureda koordinatora za refomu javne uprave u BiH sadrži detaljne podatke o progresu u periodu od 1. januara do 31. marta 2008. godine.

Podaci su dobijeni korišćenjem monitoring sistema koji je razvio Ured, a na osnovu informacija od predstavnika svih upravnih nivoa, direktno uključenih u implementaciju mjera Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave.

Prema tim podacima, ukupna implementacija Akcionog plana 1 do 31. marta 2008. godine iznosi 25,46 posto.

U izvještaju je dat detaljan pregled napretka po upravnim nivoima, reformskim oblastima te indidvidualnim mjerama Akcionog plana 1.

U narativnom dijelu izvještaja prikazano je i trenutno stanje u ovoj oblasti.

Kvartalni izještaj o napretku nastavak je godišnjeg izvještaja o napretku za 2007. godinu i početak je redovnog tromjesečnog izještavanja Vijeća ministara i javnosti o ostvarenom progresu.

Zabilježeni napredak u odnosu na prethodni izvještaj djelimično je rezultat konkretnih aktivnosti, a djelimično dostavljanja podataka zasnovanih na dokumentacionoj osnovi od institucija uključenih u proces reforme javne uprave koji nisu bili dostavljeni u periodu pripremanja Godišnjeg izvještaja.

S tog aspekta izvještaj pruža realnu sliku stanja u ovoj oblasti, zasnovanu na provjerljivim informacijama.

Zajedno s pratećim ankesom - monitoring tabelom, izvještaj je javno dostupan na web stranici Ureda koordinatora za reformu javne uprave, na adresi www.parco.gov.ba.

Na toj adresi moguće je pronaći i sve informacije o radu, aktivnostima i mandatu Ureda koordinatora, kao i informacije o reformi javne uprave u BiH.