Evropske integracije
0

BiH može izgubiti značajne iznose iz evropskih fondova

FENA
Ukoliko bh. političari kasno prepoznaju značaj decentraliziranog sistema upravljanja fondovima Evropske unije (DIS), iskustva pokazuju da će u prvih nekoliko godina po otvaranju važnijih fondova BiH izgubiti značajne iznose sredstava.

Ovo je jedan od zaključaka iz ACIPS-ovog istraživanja čiji je autor Ranko Markuš, a koji je predstavljen danas u uvodu okruglog stola o temi "Uspostavljanje decentraliziranog sistema upravljanja fondovima EU: Monitoring napretka procesa i preporuke za naredne korake", koji je održan danas u Sarajevu uz učešće predstavnika nadležnih institucija i civilnog društva.

Prema izvještaju koji je predstavio Markuš, u periodu 2007.-2011. godina, u budžetu EU je zemljama kandidatima (Hrvatska, Makedonija, Turska) alocirano 4,2 milijarde eura, a zemljama potencijalnim kandidatima gotovo duplo manje, od čega BiH u tom periodu može da očekuje 440 miliona eura. Ovi fondovi će iz godine u godinu rasti, posebno od trenutka kada BiH akreditira DIS i dobije status kandidata. Drugim riječima, koliko razvijemo kapacitete za programiranje i implementaciju, toliko ćemo novca moći dobiti.

Međutim, zbog nedostatka političke podrške procesu, postoji bojazan da će se u BiH kasno prepoznati značaj DIS-a, te da BiH neće imati puno koristi od iskustva drugih zemalja, odnosno da će u prvim godinama po otvaranju fondova izgubiti značajna sredstva.

Markuš je naveo da je tokom istraživanja uočeno da u BiH voditelji projekata imaju jako malo informacija o samom procesu uspostavljanja DIS-a te da praktično ne postoji sistemska komunikacija vezana za voditelje projekata. Zato se u izvještaju preporučuje da se definira komunikacija po službenoj dužnosti, kako horizontalno, tako i vertikalno.

Pored toga, voditelji projekata do sada nisu prisustvovali sastancima na kojma su se u razgovorima s Evropskom komisijom "branili" kandidirani projekti i budžeti te se dešava da budu nezadovoljni donesenim odlukama.

Uspostavljanje voditelja projekata je prvi korak u institucionalnom prilagođavanju u implementaciji evropskih strukturnih politika pa ih treba shvatiti kao nukleus budućih odjeljenja i tretirati veoma ozbiljno.

U suprotnom, sistem će se kasnije susresti s velikim poteškoćama oko apsorcpijske sposobnosti države, navodi se u izvještaju koji je prezentirao Markuš.