Neispunjavanje uvjeta
0

BiH može izgubiti 7,5 miliona eura pomoći EU za popis stanovništva

FENA
Zbog neispunjavanja neophodnih uvjeta Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez 7,5 miliona eura koliko je Evropska unija planirala kao dodatnu podršku popisu stanovništva u našoj zemlji.

"Kao što smo ranije izjavili, Evropska unija planira osigurati dodatnih 7,5 miliona eura za podršku provođenju popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ta sredstva, u obliku granta Agenciji za statistiku BiH, direktno bi podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva", kazao je u izjavi Feni glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie.

Taj iznos je dodatak na već osiguranih 4,5 miliona eura koje je EU izdvojila za tehničku pomoć, opremu neophodnu za popis i podršku Međunarodne posmatračke operacije.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog kašnjenja od vlasti BiH u ispunjavanju neophodnih preduvjeta za dobijanje tog novca, 7,5 miliona eura. Popis stanovništva je već jednom odgođen i neophodna je efikasna aktivnost na svim nivoima vlasti da bi se osiguralo da bude proveden u oktobru 2013. godine", upozorio je glasnogovornik Delegacije EU.

Po njegovim riječima, vlastima BiH je trebalo više od mjesec dana da iskažu svoju spremnost da prihvate ova dodatna sredstva. Da bi Delegacija EU mogla staviti novac na raspolaganje, bh. vlasti sada moraju razviti i usvojiti finansijski plan za popis stanovništva.

"Ako to ne bude urađeno u narednih nekoliko dana, Bosna i Hercegovina će se naći u veoma stvarnom i ozbiljnom riziku da izgubi ta sredstva. I, generalno, hitno je potrebno preokrenuti način djelovanja i razmišljanja i fokusirati se na ono što je neophodno poduzeti da bi se održao popis stanovništva", kazao je glasnogovornik Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.