Sven Alkalaj
0

'BiH može doprinijeti borbi za ljudska prava'

FENA
U povodu obilježavanja 60 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Organizacije ujedinjenih naroda, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je 10. decembra održao govor u okviru Specijalnog zasjedanja Generalne skupštine OUN-a.

Alkalaj je podsjetio da je Eleanor Roosevelt 1948. pretočila svoju viziju o univerzalnoj zaštiti ljudskih prava u dokument koji su narodi svijeta prepoznali i prihvatili kao zajednički standard na polju ljudskih prava i sloboda.

Istakao je da je BiH, aktivno podržavajući dijalog kultura i civilizacija, postala nezaobilazan i učinkovit član porodice naroda svijeta te da BiH, kao multietničko i multikulturno društvo, izražava poseban interes za obezbjeđenje zaštite ljudskih prava i sloboda.

Dodao je da BiH, na temelju tragičnih iskustava iz vlastite prošlosti kada su brojnim njenim građanima osporavana osnovna ljudska prava i slobode, može dati značajan doprinos u borbi za prevenciju kršenja i promociju ljudskih prava u svijetu kao budući član Vijeća sigurnosti UN-a za period 2010. – 2011.

Ministar Alkalaj je istaknuo da smo, nažalost, i danas svjedoci permanentnog kršenja ljudskih, građanskih, političkih, kulturnih, ekonomskih i društvenih prava širom svijeta te naglasio da će BiH, u cilju obezbjeđenja vjerodostojnog i održivog univerzalnog sustava zaštite ljudskih prava, uložiti sve napore u daljnje jačanje svih mehanizama i instrumenata Organizacije ujedinjenih naroda radi ostvarenja temeljnih ljudskih sloboda, prava djeteta, slobode izražavanja i vjeroispovjesti i svih drugih sloboda i prava zagarantiranih zakonom, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.