Nebojša Radmanović
0

"BiH može biti i drugačije organizovana"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je da jednostrano priznanje Kosova, koje je izazvalo turbulencije širom Evrope i svijeta, može da bude vrlo važno za BiH, zbog njene složene strukture.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti jedne pokrajine podržano od jednog broja velikih sila i evropskih zemalja, napravilo je turbulencije širom Evrope i svijeta. Mislim da će takvih turbulencija biti i ubuduće. To može da bude vrlo važno za BiH, zbog njene složene strukture. Tu mislim i na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu, a pogotovo na buduću odluku Generalne skupštine UN", rekao je Radmanović Srni.

On je naveo da ne zna kako će se sve to završiti, ali da je, bez obzira na odluku UN, sva priča o Kosovu izazvala već dosta problema u međunarodnoj zajednici. 

Radmanović je podsjetio da tri člana Predsjedništva BiH nisu odlučili o stavu BiH u UN u vezi sa  Kosovom, jer članovi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda nisu bili spremni da o tome odlučuju.

Radmanovićeva inicijativa je bila da BiH podrži rezoluciju Srbije u UN.

Član Predsjedništva BiH iz RS je dodao da se može pretpostaviti da će u budućnosti biti problema u BiH, jer u BiH postoji težnja dva naroda ka odvajanju i nerazumijevanje najbrojnijeg naroda u BiH za takve tendencije, te pritisak umjesto tolerancije radi zajedničkog života.

U nastavku razgovora za Srnu Radmanović je istakao i kako se zloupotrebe najviših zvaničnika mogu spriječiti u svakoj civilizovanoj i razvijenoj zemlji, ali ne i u BiH, ističući da to može dovesti do toga da se BiH drugačije organizuje.

"Kada imate zemlju kao što je BiH u kojoj se ne poštuje Ustav od samog njegovog prihvatanja, odnosno nametanja, onda to može ići tako dok se zemlja na drugi način ne organizuje", rekao je Radmanović, govoreći o zloupotrebama druga dva člana Predsjedništva koji su u inostranstvu istupali u ime BiH, bez saglasnosti u toj inistuciji.

Prema njegovim riječima, to se može brzo dogoditi, ali se može i dugo čekati.

Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić više puta su, kako navodi Srna, pred međunarodnim institucijama iznosili stranačke, a ne stavove usaglašene u Predsjedništvu BiH.