Lajčak-Pack
0

BiH mora ubrzati reforme u narednoj godini

FENA
Međunarodna zajednica očekuje od BiH da ubrza reforme potrebne za integraciju u EU u 2009. godini, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák tokom sastanka danas u Sarajevu s predsjedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pack.

Govoreći o političkoj situaciji u zemlji, Lajčák je naglasio da je tempo reformi bio suviše spor u proteklih nekoliko mjeseci. Ovo se mora promijeniti tokom sljedeće godine da bi se spriječilo zaostajanje BiH za njenim susjedima na zapadnom Balkanu u procesu integracije u EU, dodao je.

-Političari i parlamentarci moraju usredotočiti svu svoju energiju na program koji se tiče EU. Međutim, ovo će jedino biti moguće ako građani postanu glasniji zagovarači svojih prava, te osiguraju da političari primjenjuju evropske principe i iskustva u rješavanju njihovih najurgentnijih problema kao što su kriminal, korupcija i vladavina zakona, nezaposlenost te bolji obrazovni standardi, izjavio je Lajčák, saopćeno je iz OHR-a.