Djeca i žene najugroženiji
0

BiH mora smanjiti rizik od prirodnih katastrofa

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, koji se 13. oktobra u svijetu obilježava na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, obilježen je danas i u Sarajevu pres-konferencijom koju je organizirao Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić je kazao da je Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa u konceptu posvećen pitanju izgradnje i jačanja javne svijesti o rizicima katastrofa i u vezi s tim od država se očekuje da putem javnog komuniciranja i sadržajnih aktivnosti promoviraju i podstiču prevenciju prirodnih i drugih katastrofa i mjere pripremanja i pripravnosti za efektivan i efikasan odgovor na katastrofe.

"Kao članica zajednice država u Organizaciji ujedinjenih nacija, BiH je obavezna institucionalno i volonterski pratiti i provoditi aktivnosti kojima se jača smanjenje rizika od katastrofa, odnosno prevencija i pripravnost za prirodne i druge nesreće koje često imaju razmjere katastrofa", kazao je Agić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na mjere smanjenja rizika od katastrofa obavezuju nas, dodao je, i različiti dokumenti UN-a, kao što je UN strategija za smanjenje rizika od katastrofa i Okvirni plan za akciju iz Hjoga za period 2005.-2015. godine.

Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležni organi uprave za civilnu zaštitu entiteta i Brčko Distrikta BiH, uz podršku agencija i organizacija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija u BiH, u prethodnom trogodišnjem periodu poduzeli su značajne aktivnosti u pogledu smanjenja rizika od katastrofa putem procjene rizika, planiranja, opremanja struktura i jačanjem kompletne svijesti o rizicima u oblasti katastrofa.

"Vjerujem da će BiH postati efikasnija prvenstveno zbog problema koje je imala u prošlosti, zbog poplava, snijega, vatre.... Mislim da će svi oni koji su u sistemu, od općina koje su osnovni nosioci odgovora ili priprema pa i odgovora na katastrofe, uraditi sve da to u narednom periodu bude bolje", kazao je Agić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnica UNICEF-a Sanja Kabil je kazala da je Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa u 2012. godini posvećen ženama i djevojčicama.

Po njenim riječima, u siromašnijim zajednicama one spadaju u grupu najteže pogođenih.

"Mogućnost smrti u slučaju katastrofe je 14 puta veća za žene i djecu u odnosu na muškarce. Djeca su posebno ugrožena i u prosjeku bar polovinu svih poginulih u katastrofama čine djeca", kazala je Kabil.

Dodala je da klimatske promjene dodatno pogoršavaju postojeće rizike od katastrofa.

"Procjenjuje se da se samo gubici povezani s meteorološkim prilikama udvostručuju na globalnom nivou svakih 12 godina, a predviđa se da će uticaji klimatskih promjena povećati broj djece pogođene katastrofama sa 66,5 miliona godišnje, koliko je bila procjena kasnih devedesetih, na čak 175 miliona godišnje u predstojećoj dekadi", kazala je ona.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Direktorica organizacije "Save the Children" Andrea Žeravčić je navela da su djeca naročito izložena rizicima tokom vanrednih situacija i zato je neophodno da se njihove trenutne i dugoročne fizičke i emocionalne potrebe imaju u vidu u svim aktivnostima vezanim za pripremu i odgovor na potencijalne katastrofe.

"U vanrednim okolnostima potrebe djece se obično previde. U takvim situacijama djeci je potrebna posebna njega, a u zavisnosti od njihovog uzrasta i potrebe su im različite", kazala je Žeravčić.

Šefica Odjela za pravdu i sigurnost UNDP-a Amna Berbić je kazala da je od 2000. godine do danas više od milion ljudi je izgubilo živote, a više od jedan trilion dolara je utrošeno na spašavanje i oporavak.

"Svaki dolar koji se investira u preventivne mjere, u prosjeku umanjuje troškove samog odgovora na nesreće za sedam dolara", kazala je Berbić.

Po njenim riječima, dvije ključne poruke su jačanje koordinacije razmjene informacija kao i edukacija i jačanje svijesti.