Carl Bildt
0

"BiH mora sama donijeti odluke o izmjeni Ustava"

FENA
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Carl Bildt (Foto: Reuters)
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt kazao je kako od bosanskohercegovačkih čelnika očekuje da sami donesu odluke nužne za promjenu Ustava te da učine ono što je potrebno kako bi se zatvorio Ured visokog predstavnika.

"Jesu li u stanju to učiniti prije izbora, to već ne znam. Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna i Hercegovina zaostane. Ali, na bosanskohercegovačkim čelnicima je to isprave, istakao je Bildt.

U razgovoru za beogradske "Večernje novosti" Bildt je također kazao da bi zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) mogao iz Vijeća EU biti proslijeđen Europskoj komisiji na izradu mišljenja već na proljeće i to prije odmrzavanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odgovarajući na novinarski upit je li zadovoljan time što je učinjeno na zapadnom Balkanu tijekom švedskog predsjedavanja EU u drugoj polovici 2009. godine, Bildt je kazao da ta regija sada napreduje brže no što je to ranije bio slučaj.

Po njegovim riječima, postoji još otvorenih pitanja koja su se mogla i očekivati, ali je situacija sada bolja nego prije šest mjeseci.