BiH
0

BiH mora ratifikovati Konvenciju o kontroli duhana

FENA
Bosna i Hercegovina mora što prije pristupiti ratifikovanju Konvencije o kontroli duhana, zaključili su danas u Banjoj Luci predstavnici oba entitetska parlamenta, Distrikta Brčko i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović podsjetio je da ratifikacija ove konvencije predstavlja više procesa koji se odnose na zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

Potvrdio je na pres-konferenciji da se danas mnogo razgovaralo o tome koji su to dodatni porezi koji bi trebalo da budu uvedeni na duhan kako bi svaka marka od toga išla u zdravstveni sektor i time se osigurala prevencija bolesti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić smatra da bi znatno veći porez na duhanske proizvode trebalo da omogući finansiranje svih aktivnosti i liječenje pacijenata koji su oboljeli od direktnih posljedica konzumiranja duhanskih proizvoda.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije pozdravili su iskazanu spremnost naše zemlje da postane dio međunarodnog sporazuma o kontroli duhana.