BiH
0

BiH mora iznaći adekvatno rješenje za Stari most

FENA
"BiH mora iznaći najadekvatnija rješenja kako Stari most u Mostaru ne bi bio skinut s liste Svjetske kulturne baštine UNESCO-a", izjavio je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

"Ovo pitanje posebno je važno jer bi BiH bilo onemogućeno da kandidira bilo koje drugo kulturno dobro za UNESCO-vu listu u slučaju da se Stari most s te liste izbriše", istaknuo je Nović koji je zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao Stari most.

Ministar civilnih poslova BiH dodao je da je s Bešlićem razgovarao i o zakonu o kulturnim dobrima koji je u parlamentarnoj proceduri, te o uspostavljanju agencije za priznavanje diploma za visoko obrazovanja, te agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Obje agencije trebale bi imati sjedište u Mostaru.

"Ove agencije izuzetno su značajne za BiH, a posebice agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. To je prvi puta da se uspostavlja jedna institucija u kojoj će se utvrđivati zajedničke jezgre te nastavni planovi i programi", ocijenio je Nović, dodavši da bi spomenute agencije trebale početi s radom sredinom ove godine.

Gradonačelnik Mostara zahvalio je Noviću što pokazuje interes za Mostar, te je izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH sudjelovati na donatorskoj konferenciji za obnovu Srpske saborne crkve u Mostaru. Konferencija će se održati 10. svibnja ove godine u Mostaru.

Na novinarski upit dokle se stiglo s uvođenjem biometrijskih putovnica, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je kazao da će se do kraja ove godine uraditi sve tehničke pripreme u vezi toga, te da će BiH dobiti te putovnice u prvom polugodištu sljedeće godine.

"Realno je za očekivati da će BiH u ožujku ili travnju dobiti biometrijske putovnice, a koje će biti među najkvalitetnijim u Europi i svijetu", kazao je Nović.