BiH
5

BiH mora dobiti zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola

Piše: E. G.
Zastupnički dom BiH (Foto: Klix.ba)
Zastupnički dom BiH (Foto: Klix.ba)
Pred državnim parlamentarcima se nekoliko puta našao zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, ali nažalost, postoji dio parlamentaraca koji ne žele glasati za takav zakon, kao ni za onaj koji brani negiranje genocida.

Ni posljednji put zastupnici RS-a, prvenstveno SNSD-ovi, nisu podržali ovakav zakon, jer su se u njemu četnici našli kao fašistička organizacija, što SNSD-ovcima ne odgovara i tvrdili su da su četnici bili oslobodilački pokret na čelu borbe protiv fašizma.

Posljednji slučaj u kojem je uposlenica Federalnog ministarstva turizma Mija Martina Barbarić na svom Facebook profilu napisala ustaški pozdrav: "Za dom spremni", ponovo je pokrenuo pitanje potrebe izglasavanja takvog zakona. Barbarić je naravno kap u moru i kao pojedinac gotovo nebitna, jer fašizam je nešto što se javno ispoljava u državi, ali Barbarić je i neko ko prima plaću iz džepa građana ove zemlje koja je zbog fašista natopljena krvlju.

Novac od građana i fašistički pozdrav

Predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Bećirović se već unazad nekoliko godina snažno zalagao za usvajanje ovakvog zakona, međutim, oni koji predstavljaju entitet RS nikada to nisu podržali.

"Borba protiv fašizma nije počela u proteklih deset godina, a neće ni završiti u narednih deset. Antifašisti se nikada ne smiju i neće prestati boriti za antifašističke vrijednosti. U posljednjih šest-sedam godina sam dva puta predlagao usvajanje zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, oba puta je bila opća većina u Zastupničkom domu, ali ne i entitetske", kaže Bećirević za Klix.ba.

Predlagao je, kao i neki drugi, izmjenu Krivičnog zakona BiH s ciljem da se i njime precizno navede da su fašističke organizacije i simboli zabranjeni u BiH. Ukoliko hoćemo u Evropu, onda moramo prigrliti antifašizam, uostalom, to je sastavni dio evropskog indentiteta i ključna je evropska civilizacijska vrijednost, napominje Bećirović.

Društvene mreže i pravilo "privatnosti", ukoliko nešto objavljeno na njima uopće jeste ili može biti privatno, nisu i ne mogu biti izgovor za govor mržnje i ispoljavanje fašizma.

"Kao javna ličnost, ali i privatno, imam isti stav. Propagiranje fašizma, fašističkih pokreta i simbola je nedopustivo, na društvenim mrežama ili gdje god drugo. Moja ideja je bila da se kroz konkretne zakonske mjere riješi način kako to suzbijati gdje god da se propagira i ispoljava. Ko god da propagira fašističke ideje na društvenim mrežama zaslužuje osudu i tu nema kompromisa", kaže Bećirović.

Nikada ne treba odustati od pravih vrijednosti

Njegov kolega, zastupnik SBiH Beriz Belkić izražava žaljenje što ni zakon koji suzbija djelovanje fašističkih pokreta, ni onaj koji brani negiranje genocida, nisu dobili podršku u Parlamentu. Kaže, nije nikakav problem da se oni ponovo vrate na dnevni red, ali procjenjuje da bi u ovom trenutku takvi zakoni ponovo ostali bez podrške.

"Sistem vrijednosti koji je na sceni u BiH još uvijek nema tu vrstu odnosa prema tim zakonima kao prioritetima, to izgleda nisu vrijednosti za naše društvo, nažalost. Nije samo stvar u tom represivnom pristupu, odnosno zabranjivanju zakonom. Radi se jednostavno o sistemu vrijednosti i stanju duha, da tako kažem. Sve dok se to ne promijeni, teško da će bilo koji zakon, čak i ako se usvoji, znatno suzbiti fašističko djelovanje", kaže Belkić za Klix.ba

Međutim, on ističe da nikada ne treba odustati od insistiranja da se usvoje ovakvi zakoni, bez obzira na to što se može suočiti sa optužbama da je predlaganje zakona o zabrani negiranja genocida i zakona o zabrani djelovanja fašističkih organizacija politikanstvo i da to radi zbog izbora.