Najpoželjnija Malezija
0

BiH među top 10 najpoželjnijih halal destinacija u 2012. godini

FENA
Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bjelašnica (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
BiH ima potencijal da postane jedna od top-destinacija halal turizma, a to pokazuje i ovogodišnja preporuka turističke stranice Crescentrating, svojevrsnog vodiča za halal, odnosno vjerski podobna putovanja za muslimanske vjernike.

Nakon višemjesečnog istraživanja i anketa BiH je svrstana kao najfriendly halal destinacija u kategoriji zemalja izvan Organizacije islamske konferencije (OIC), koja inače okuplja 57 država u kojima je islam državna, većinska ili manjinska religija.

Lista se sastavlja na bazi dostupnosti halal hrane u pojedinim zemljama, halal certificiranih restorana, dostupnosti vjerskih objekata, raznolikosti turističkih atrakcija koje su dostupne porodicama i slično.

Navodi se da je BiH jedno od najegzotičnijih destinacija za odmor u jugoistočnoj Evropi koju bi trebali posjetiti u ovoj godini.

Budući da se nalazi na svojevrsnom raskrižju između Istoka i Zapada sa svojom mješavinom kultura i modernim planinskim odmaralištima, turistima može ponuditi mnogo sadržaja.

BiH na listi slijede Singapur Južna Afrika, Šri Lanka, Gold Coast u Australiji, Delhi u Indiji, London u Engleskoj, Bangkok na Tajlandu, Muenchen u Njemačkoj i Beč u Austriji.

Kao najbolja halal destinacija u kategoriji top 10 zemalja OIC-a za 2012. izabrana je Malezija.

Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji postaje sve popularniji u svijetu, a prema nekim pokazateljima godišnji promet u oblasti halal turizma iznosi preko 90 milijardi američkih dolara.