Ohrabrujući podaci
0

FOTO / BiH među državama s najnižim stepenom epidemije HIV-a

FENA
Zlatko Čardaklija i Rusmir Mesihović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Čardaklija i Rusmir Mesihović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni koordinator za HIV/AIDS prim. dr. Zlatko Čardaklija i resorni federalni ministar Rusmir Mesihović istaknuli su danas u Sarajevu da je BiH uspjela, sredstvima Vlade FBiH i vlada na svim nivoima, zavoda zdravstvenih osiguranja i iz međunarodne pomoći, kao i zalaganjem ljekara na klinikama i cijelog zdravstvenog sistema i nevladinih organizacija, održati vrlo nizak nivo epidemije HIV-a
Zlatko Čardaklija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zlatko Čardaklija (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Ohrabrujuće je to što je BiH među evropskim državama s najnižim stepenom epidemije HIV-a", rekao je Čardaklija.

Na pres-konferenciji upriličenoj u povodu obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, ministar Mesihović naveo je da u BiH i Federaciji BiH u narednom periodu treba uložiti dodatne napore da se još više smanji stigma i diskriminacija prema oboljelim/zaraženim HlV-om.

Analiza učinaka usluga i preventivnih mjera usmjerenih na ključne populacije u visokom riziku pokazala je da je smanjen broj zaraženih putem krvi, odnosno nesterilnih šprica i igala kod osoba koje ubrizgavaju droge.

Rusmir Mesihović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rusmir Mesihović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Prenošenje infekcije putem spolnih odnosa zadržava trend stabilizacije kod heteroseksualnog puta prenošenja. Unutar populacije muškaraca koji imaju seks s muškarcima, a nakon što smo poslije višegodišnjih napora uspjeli doprijeti do ove populacije i povećati broj testiranih, pokazuje se porast broja oboljelih/zaraženih što je u skladu s trendovima kretanja epidemije u svijetu.

Ipak, bolji pristup ovoj populaciji daje nam nadu da možemo uspostaviti bolje preventivne usluge i za tu populaciju i tako preokrenuti trend, kao što smo uspjeli i kod druge ključne populacije u visokom riziku od zaraze tj. kod osoba koje ubrizgavaju droge", kaže ministar.

Ističe da svi imaju mogućnost, za korisnike besplatno, da dobiju dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje na 13 lokacija u Federaciji BiH. Svi kojima je ustanovljeno prisustvo HlV-a u krvi, imaju osigurano liječenje u skladu s vodiljom za liječenje pacijenata oboljelih od HIV infekcije u BiH, koja je usklađena sa svjetski priznatim vodiljama, a liječenje se obavlja u kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli.

"U narednom periodu u Federaciji BiH i u BiH bit će moguće ustanoviti postojanje rezistencije na antiretrovirusne lijekove", kaže ministar Mesihović.

Čardaklija i Mesihović na konferenciji za medije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Čardaklija i Mesihović na konferenciji za medije (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Statistika pokazuje da u BiH živi 108 osoba s HlV-om, od čega 78 u Federaciji BiH. Od ovih 78 na terapiji je 48 osoba, a 30 su pod kontrolom, jer infekcija nije dostigla stadij u kome treba primijeniti liječenje.

Pacijenti inficirani tim virusom mogu da žive duže i kvalitetnije ukoliko uzimaju adekvatne lijekove za liječenje HIV infekcije. Troškove liječenja osoba inficiranih HIV-om u BiH pokrivaju fondovi zdravstvenog osiguranja u oba bh. entiteta.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je da tema VVorld AIDS Day od 2011. do 2015. bude "Cilj je nula: nula novozaraženih HlV-om. Nula diskriminacije. Nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om."