BiH
244

BiH među 50 zemalja u kojima je dobro biti majka

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina je 47. na listi zemalja u kojima je dobro imati bebu, što i nije loš rezultat u konkurenciji 176 zemalja. Barem u nečemu nismo najgori.

Riječ je o istraživanju koje je provela organizacija Save The Children, a čiji su rezultati objavljeni danas. U obzir su, u prvom redu, uzimane činjenice o tome koliko u kojim zemljama ima uspjeha u spašavanju života majke i novorođenčeta, a prva tri mjesta zauzele su Finska, Švedska i Norveška, dok je posljednje mjesto zauzela Demokratska Republika Kongo.

Kada je riječ o našem okruženju, u prvih 25 zemalja našla se samo Slovenija (14), a ispred BiH su Hrvatska (34), Srbija (36) Makedonija (40) i Crna Gora (42). Istraživači su ocjenjivali dobrobit majki fokusirajući se na podatke o njihovom zdravlju, smrtnosti, nivou obrazovanja, prihodima te političkom statusu.

Istraživači su istakli kako je obrazovanje važan faktor jer djeca obrazovanih žena imaju više izgleda da prežive i budu zdrava. Politički status mjeren je evidentiranjem broja žena u državnoj vlasti u svakoj zemlji.

Zemlje podsaharske Afrike zauzimaju najniža mjesta na listi zbog loše prehrane ili velikog broja maloljetničkih trudnoća. Generalno gledajući, rezultati su pokazali da je napravljen značajan napredak u smanjenju broja smrtnosti djece i majki u cijelom svijetu. Ipak, i dalje veliki broj djece umire na dan kada su rođena, a veliki je problem i neuhranjenost, prenio je Daily Mail.