BiH
10

BiH još uvijek nije ispunila sve obaveze da bi poljoprivrednici mogli izvoziti mlijeko u EU

Piše: S. H.
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Inspektori Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (EU) u BiH će boraviti od 14. do 25 marta, gdje će izvršiti kontrolu nekoliko farmi, kako bi ocijenili da li je naša zemlja ispunila uvjete da bi poljoprivrednici mogli izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.

Iako je u prethodnom periodu BiH uradila mnogo posla na realizaciji obaveza iz Akcionog plana, kako bi bh. poljoprivrednici mogli izvoziti mlijeko i mliječne proizvode na trište EU, ostalo je još nekoliko važnih stavki koje nisu realizovane, a vremena je malo.

To znači da u narednih deset dana BiH na državnom nivou mora imati usvojen Zakon o veterinarstvu i Zakon o hrani. Zakoni su već usaglašeni ali je ostalo njihovo zvanično usvajanje. Osim toga potrebno je unaprijediti sistem identifikacije i kontrole kretanja životinja.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH za Klix.ba je potvrđeno kako su sve te aktivnosti u toku, te kako će naša zemlja spremno dočekati inspektore Ureda za hranu i veterinarstvo EU, te kako će dobiti pozitivan izvještaj.

"Kancelarija za veterinarstvo BiH spremno dočekuje inspekciju iz Dablina i očekuje pozitivan ishod, jer su sve ostale obaveze iz Akcionog plana uspješno i na vrijeme realizovane. Kada je riječ o usvajanju zakonodavstva na nivou BiH ova aktivnost se kontinuirano odvija već duže vrijeme, obavljaju se neohodne konsultacije i usaglašavanja sa svim institucijama uključenim u službene kontrole na entitetskom i državnom nivou. Nadamo se da će zakoni ubrzo biti poslani u proceduru usvajanja", istakli su iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Iako su ove najave optimistične poljoprivredni proizvođači sa nestrpljenjem iščekuju izvještaj inspektore EU. Iako kvalitet mliječnih proizvoda iz BiH nikada nije bio upitan, problem zbog kojeg je izvoz tih proizvoda još uvijek neizvjestan je zakonodavstvo i komandni lanac kontrole hrane.

Komandni lanac u suštini podrazumjeva jasnu podjelu nadležnosti i odgovornosti u sistemu službenih kontrola hrane. Konkretno u slučaju BiH to podrazumijeva definisanje nadležnih organa na svim nivoima koji bi imali jasne zadatke, obaveze i odgovornosti za provođenje službenih kontrola kako u segmentu proizvodnje mlijeka i proizvoda od mlijeka, tako i u segmentu proizvodnje ostalih proizvoda životinjskog porijekla. Također, to podrazumjeva i definisanje načina obavljanja revizija službenih kontrola.

Ukoliko državni parlament BiH u narednom periodu usvoji predviđene zakone, mogućnosti za bh. poljoprivredne proizvođače bit će velike, jer će izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU biti ozvaničen, bez ikakvih smetnji, što će u velikoj mjeri utjecati na razvoj domaće privrede.