BiH
0

BiH jedina evropska zemlja bez uspostavljenog vrhovnog suda

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja i jedina zemlja članica Ujedinjenih nacija (UN-a) koja nema vrhovni sud, istaknuto je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Uvodničar skupa prof. dr. Hasan Balić ukazao je na brojne negativne refleksije nepostojanja jedinstvenog pravosudnog sistema na ostvarivanje pravde i poštivanje ljudskih prava u BiH.

Govoreći o temi "Kriza pravosudnog sistema u BiH", Balić je naglasio kako je BiH jedina evropska zemlja čiji je pravosudni sistem rascjepkan, u kojoj, umjesto principa općečovječanske, vlada princip "entitetske pravde", generirajući na taj način kršenje pojedinačnih i kolektivnih prava bh. građana i naroda.

Među ostalim, "invalidnost" pravosudnog sistema BiH ilustrirao je nepostojanjem vrhovnog suda BiH koji je ukinut 1997. godine, nakon gotovo 120 godina postojanja, što je ocijenio još jednim u nizu udara na opstojnost države BiH.

Uvodničar je podsjetio kako je Vrhovni sud BiH uspostavljen Dekretom ondašnje Austrougarske monarhije 1879. te da je "preživio" dva svjetska rata i jedan regionalni, ali ne i koaliciju stranaka koje su 1997. dijelile vlast u BiH.

Dr. Balić, profesor Fakulteta Kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu i bivši član Doma za ljudska prava i sudija Ustavnog suda BiH, ukazao je na brojne druge manjkavosti bh. pravosuđa, uključujući i prisustvo "negativne selekcije" kadrova, pogrešan pristup određenih krugova u međunarodnoj zajednici koji su putem dokumenta "Posao i pravda" favorizirali jačanje entitetskog umjesto pravosudnog sistema BiH.

Ocjenio je kako to predstvalja ozbiljan problem u pogledu pravne doktrine i prakse, a u širem smislu i bh. političkih procesa uopće.

Uvodničar je problematizirao i kretanja koja su, po njegovom sudu, dovela do krize pravde na globalnom planu, a koja su posljedica ekonomske i političke globalizacije te tranzicijskih procesa vezanih za određeni broj zemalja Evrope i svijeta.

U tom kontekstu, podsjetio je i na sukob između anglosaksonske i evropske pravne škole, a što rezultira brojnim nedoumicama u domenu pravne doktrine i prakse.

Sudionici sesije "Kruga 99" ocjenili su kako su problemi pravosuđa u BiH generirani u političkoj sferi kao i ukupnoj strategiji prema Bosni i Hercegovini.

Konsastirano je, istovremeno, kako nadolazeće vrijeme "vapi" za moralnim preporodom - svojevrsnom renesansom na duhovnom planu, te jačanjem odgovornosti na svim nivoima odlučivanja, kako u svjetskim razmjerama, tako isto i još više u bh. okvirima.